Проектът е предназначен за геоложки проучвания и прогнози за земетресения

В китайската провинция Хуачжун бе завършено изграждането на антенен комплекс за работа на свръхниски честоти, сравним по площ с Ню Йорк. Мащабното строителство е започнало през 2006 г. Проектът ELF е предназначен за геоложки проучвания и прогнози за земетресения. Но експертите отбелязват и за големи перспективи във военната сфера.

Ултраниските радиовълни проникват не само под земята, но и под вода, което им позволява тайно да поддържат връзка с подводници. Китай разполага с най-големия подводен флот в света, състоящ се от 84 дизелово-електрически и атомни подводници, пише "Росийская газета". Друг аргумент в полза на военната цел на гигантската антена е надзорът върху нейното изграждане от 724-ия Китайски научноизследователски институт. Този институт е основен доставчик на комуникационно оборудване и електроника за китайския флот.

По отношение на мирните цели, възможностите на проекта ELF създава възможност за откриване на редки метали и въглеводороди в земните недра, както и да се отчита сеизмичната активност. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.