Бегълката иска да й бъде дадено убежище в САЩ, Австралия или Великобритания

Посолството на Саудитска Арабия в Тайланд отрече да е искало екстрадицията на 18-годишното саудитско момиче, което се барикадира в хотелската си стая, след като беше задържано на летището в Банкок.

18-годишно момиче от Саудитска Арабия избяга от семейството си

Във вторник бегълката повтори в социалните мрежи призива си да й бъде дадено убежище в Съединените щати, Австралия или Великобритания. В момента Рахаф се намира под опеката на тайландските власти, а молбата й за убежище се разглежда от Върховния комисариат за бежанците към ООН. Бащата и братът на Рахаф пристигнаха в Банкок и поискаха среща с нея. Като мотив за бягството си момичето посочва домашно насилие

"Важното сега е, че Рахаф се намира на безопасно място. Колегите ми от ООН са с нея, процесът по обработка на молбата й за убежище продължава. Да избягаш от живота си, да се опиташ да потърсиш сигурност и да се сблъскаш с толкова много трудности в това пътуване е много стресираща ситуация. Но човек, който твърди, че има нужда от международна закрила не може да бъде пращан обратно на място, където твърди, че животът му е застрашен", каза говорителят на Върховния комисар за бежанците към ООН Бабар Балох.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.