Необходими бяха 80 гласа от народните представители

Започна заседанието за гласуването на промените в конституцията на Македония . Управляващите имат необходимото мнозинство от 80 народни представители, за да приемат конституционните промени за промяна на името на страната. Джефери откри заседанието, като внесе предложението за измененията. За всяко изменение се прави общо изслушване и изслушване за текста на измененията. Първата одобрена при гласуването промяна вече е факт - в преамбюла на Конституцията, чийто текст бе предложен от Алианса за албанците. 

„Това изменение подобрява преамбюла на Конституцията. Думите „както и гражданите живеещи в границата на държавата” оставят впечатлението, че тези хора са временно тук. Първоначалното изменение не бе прието, но новият му вариант бе. В преамбюла на Конституцията сега ще се чете: „Гражданите на Република Македония и част от албанския народ, сръбския народ, турския народ… възприемат отговорността и тнт.”, това наистина създава равенство между гражданите. Това е изменението, което днес приемаме”, заяви премиерът на Македония Зоран Заев.

Македонският парламент обсъжда смяната на името на страната

Очаква се всички да бъдат гласувани до събота. След като договорът бъде одобрен от парламента в Скопие, той трябва да бъде ратифициран и от гръцкото Народно събрание.

Македонският премиер Зоран Заев очаква много бързо след това да бъде подписан и протоколът за присъединяването на страната към НАТО.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес