В петък депутатите приеха всички конституционни промени, предвидени в Преспанския договор

Македония смени името си на Република Северна Македония, след като в петък депутатите приеха всички конституционни промени, предвидени в Преспанския договор.

Общо 81 от 120 депутати гласуваха за промяна на името на Македония.  Така страната отвари пътя си към  членство в Европейския съюз и НАТО. И двете организации веднага поздравиха премиера Зоран Заев за окончателното решение на парламента.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, обаче, не признава вота и поиска разпускане на парламента. Докато депутатите в Скопие гласуваха, стотици македонци протестираха.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас също е изпратил поздравления на гръцкия си колега. Той е написал, че поздравява Зоран Заев за благополучното завършване на процеса за изменение на конституцията на бившата Югославска република Македония", се казва в изявление на пресслужбата на Ципрас.

Парламентът в Скопие гласува „за” името Северна Македония

„Приветстваме от все сърце парламентарния вот  за конституционните промени“, се казва в съвместно изявление на върховния представител на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини и на еврокомисаря по разширяването Йоанес Хан. 

ЕС и НАТО поздравиха Македония за смяната на името

"Поздравявам премиера Заев за окончателното гласуване“, написа в Twitter генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Решението отваря пътя за членство на страната в Европейския съюз и НАТО. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ  не признава вота. Тя поиска разпускане на парламента. 

В специално писмо дългогодишният посредник в спора за името между властите в Скопие и Атина Матю Нимиц лично поздрави приетите промени в Конституцията на Република Македония съгласно Преспанският договор.

"Поздравявам окончателните крачки, които бяха предприети от парламента на Бившата югославска република Македония за изпълнението на Договора от Преспа. Искам да честитя на Народното събрание и на всички граждани за начина, по който бе извършен този демократичен акт. Този исторически Договор между две съседни държави отваря вратите за нови отношения между тях основани на мира и сигурността на Балканите", пише Нимиц и подчертава: "Очаквам пълното изпълнение на този процес съгласно Договора от Преспа". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.