Двама души загинаха, след свличането на снежната маса

Инцидент в планината с жертви. Двама души загинаха, след като бяха затрупани от лавина над Банско. Те са карали сноуборд под връх Тодорка, в така наречените Бъндеришки улеи. Мястото е известно с честите инциденти. Оцелели са двамата, които са били по-високо. Другите двама са загинали на място. 

Лавина падна над Банско, двама загинаха (ВИДЕО)

„В долната си част улеят е горист. Хората си мислят, че след като има гора, значи е безопасно. Това съвсем не е така. Условията са такива, че може да падне лавина почти навсякъде”, заяви в ефира на „Събуди се” планинският спасител Ивайло Валеов. Според него самата тежест на скиорите е предизвикала свличането на снежната маса. По думите му спасителната акция е протекла много бързо. Той допълни, че добрата екипировка не застрахова никой.

Значителна опасност от падане на лавини има и днес. Предупреждението на спасителната служба е за Витоша, особено в района на Резньовете и Комините, Рила, Стара Планина и Пирин.

Петимата сръбски ученици, които вчера излязоха извън пистите и се загубиха в района на Демяница, бяха свалени невредими от планината късно снощи. В базата на спасителната служба ги чакаше предвождащия ги учител, който призна, че децата са буйни и вероятно са търсели адреналин. И тази сутрин на Бъндеришка поляна се качиха хиляди туристи. Според спасителите вчерашната трагедия най-вероятно ще повлияе на фрийрайдърите и извън пистите в следващите дни ще се кара по-малко. Но след това, със смяната на туристите в Банско, екстремните спускания най-вероятно отново ще започнат. 

„В момента лавинната опасност в планината е висока. Снегът е много сух и е преместен от вятъра в улеите. Вчера видяхме много следи от скиори, които са карали по тези опасни и необезопасени места”, каза още Ивайло Валеов. Той съветва туристите да не напускат ски зоната и да бъдат внимателни.

Пълната лавинна екипировка струва около 3000 лева. В Банско обаче този бизнес не върви особено, защото твърде малко са тези, които отделят толкова много средства за безопасността си.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес