Борисов и премиера на Либия са обсъдили казуса с кораба "Бадр"

Либийският танкер БАДР се върна в пристанище Бургас. Корабът стана повод за напрежение между страната ни и Либия. В разразилия се скандал беше замесено името на частен съдебен изпълнител.

ДИПЛОМАЦИЯ В ХОД: Либийски пратеник обсъдил в МВнР случая с танкера БАДР

Въвеждането му в Бургаския залив стана със заповед на директора на Морска администрация, за да не се получи разлив и замърсяване на водите на Черно море, тъй като при операцията по смяната на флага на 21 декември съдът е имал разрешително за плаване до Тузла, където да му бъде извършен ремонт. Корабът обаче остана в района на Бургаския залив и не можа да стигне до пристанище Тузла, където да получи необходимите му сертификати за плаване.

Проверката на Гранична полиция е приключила.

Казусът с либийския кораб: Говори съдебният изпълнител (ВИДЕО)

"Имаме основателни съмнения, че може да предизвика замърсяване. Никой не е гарантирал, че системите му са в ред", каза кап. Живко Петров, директор на "Морска администрация".

"Корабът си остава тук, докато му подновят всички документи. Проверката е приключила и не са констатирани нарушения", заяви гл. комисар Светлан Кичиков, директор на Гранична полиция.

Корабът ще остане в района на бургаския залив, докато новите корабособственици не предприемат действия по вкарването на плавателния съд в сертифициран ремонтна работилница, която да възстанови неговите системи.

От "Булгаргеомин" съобщават, че решението за връщането на танкера в български морски води е взето на общо събрание на компанията. „Булгаргеомин” била готова да съдейства за решаването на  "този частно-правен спор“. "Политизирането на въпроса създава допълнителни усложнения и за двете страни”, допълват от компанията.

Междувременно казусът беше обсъждан и от премиерите на България и Либия. От правителствената информационна служба съобщават, че Файез Сарадж е благодарил за навременната намеса на българското правителство и демонстрираното желание казусът да приключи с положителен за двете страни край. Според либийския премиер благоприятният развой на събитията ще даде много силен знак за бъдещото сътрудничество. Сарадж е приел поканата на Борисов да посети България в най-скоро време.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.