Тотко Колев е разследван за незаконна смяна на собствеността на танкера "Бадр"

Съдебният изпълнител, срещу когото беше образувано досъдебно производство по казуса със задържания у нас либийски танкер, застана пред камерата на NOVA. В ефира на „Събуди се” Тотко Колев заяви, че не е превишил правата си и не е извършил нищо незаконно.

ДИПЛОМАЦИЯ В ХОД: Либийски пратеник обсъдил в МВнР случая с танкера БАДР

Казусът предизвика напрежение между България и Либия, след като корабът "Бадр" беше задържан от българските власти и предаден във владение на българска фирма, която претендира, че либийската държава й дължи 10 милиона долара. Собственик на танкера е либийска държавна компания.

В края на декември, с изпълнителен лист на Колев, бяха сменени флагът и екипажът на кораба и така той реално стана владение на българска фирма. Либийската страна реагира остро и изпрати свой представител на разговори с външното ни министерство. 

Според прокуратурата частният съдебен изпълнител Тотко Колев не се е съобразил с решение на Бургаския районен съд, което изрично спира действията му.

До момента нямам нито едно изпълнително действие, което да е отменено от съда, въпреки многобройните жалби от либийската фирма”, заяви Колев.

ТЪРГОВСКА ВОЙНА?: Либия ни обвини в пиратство заради техен кораб

Адвокатът му Димитринка Радева обясни, че Районният съд в Бургас преди близо година е разпоредил спиране на изпълнителните действия, а не прекратяване на производството.

Тепърва ще се води разследване по казуса. Още в петък Икономическа полиция посети офиса на моя клиент”, каза още адвокатът.

България не е получавала официално съобщение от Либия, че български кораби ще бъдат задържани при навлизане в акваторията на арабската държава. Информация за такива мерки се появи, веднага след като стана известен случаят с кораба „Бадр”. В ефира на „Събуди се” външният министър Екатерина Захариева коментира, че казусът със задържането на либийския танкер е частно-правен спор, в който държавата е направила всичко необходимо и той не би следвало да повлияе на двустранните отношения на двете държави.

Целия разговор по темата гледайте във видеото по-долу.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.