Пред обявяване на грипна епидемия са областите Ямбол, Перник и Пазарджик

143 училища и детски градини затвориха заради грип и лошо време.

Заради висока заболеваемост от грип в 137 училища в Бургаска област днес няма да има учебни занятия. Епидемия има още в областите  Стара Загора, Шумен и Силистра. Щамът, който преобладава, се изразява с висока температура и болки в мускулите. Лекарите изрично предупреждават да не се самолекуваме, а още при първите симптоми да търсим специалист. 

В три училища в област Пловдив няма да се учи заради влошени метеорологични условия. Това са ПГ по икономика "Тодор Г. Влайков" и ОУ "Христо Г. Данов" в с. Клисура. В ПГ "Ген. Вл. Заимов" Сопот днес няма занятия поради силен вятър и ниски температури в сградата, съобщиха от МОН.

Грипната епидемия се разраства

Лоши метеорологични условия са причина в две учебни заведения в Кюстендилска област също да няма учебен процес - ОУ "Хр. Ботев" и ДГ" Р. Княгиня" в община Невестино.

Не се провеждат занятия и в ДГ "Детелина" в с. Черно поле, община Ружинци, Видинска област.

От 16 до 18 януари включително училищата в област Стара Загора, област Шумен и община Силистра ще бъдат в грипна ваканция.

Пред обявяване на грипна епидемия са областите Ямбол, Перник и Пазарджик.

В няколко области в страната е обявена грипна епидемия

През последните дни, доктор Гергана Николова забелязва, че болните от грип са се увеличи.

„Телефоните звънят непрекъснато с хора, които чакат да бъдат прегледани и чиито деца са с температура”, обясни д-р Николова.

„При грипа е характерно това че температурата се покачва бързо, рязко, при добро здраве, достига стойности около 38.5/39 градуса, с болка по мускулите, ставите”, обясни д-р Николова.

От утре до 18-ти януари е обявена грипна ваканция във всички 118 училища в област Стара Загора. В София все още не е обявена епидемия, но хора, с усложнения от грип има. В инфекциозното отделение на болница „Света Анна” има 21 пациенти. 4-ма от тях са с пневмония, а 2-ма от тях са в по-тежко състояние.

В следващите дни се очаква грипна епидемия да бъде обявена и в Запазна България. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.