От полицията съобщиха, че техни служители са били атакувани

Алексис Ципрас обвини „екстремистки елементи и членове на крайнодясната партия „Златна зора“ за сблъсъците по време на протеста срещу Договора от Преспа. Това се посочва в изявление на офиса на гръцкия премиер, цитирано от в. „Катимерини“.

НА ЖИВО: Ранени на протеста в Атина срещу Договора от Преспа (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В нашата демокрация, свободното изразяване на гражданите е неотменно право, дори за тези, които искат да отменят демокрацията. Наш дълг и неотменно задължение, за тези от нас, които вярват в демокрацията, е да не позволим това да се случи. Нека ги изолираме и заклеймим“, се посочва в изявлението.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

От полицията също публикуваха комюнике, в което посочват, че техните сили са били атакувани от „организирани групи лица с особена жестокост, които са използвали камъни, железни пръти, дървени бухалки, запалителни бомби и полицията е действала съгласно оперативния си план и заповеди и е показала професионализъм и въздържане към насилие, като е използвала подходящи методи за отблъскване на нападенията“.

От своя страна основната опозиционна партия „Нова демокрация“ хвърли вината за сблъсъците по време на протеста в Атина срещу Договора от Преспа върху правителството и поиска оставката на министрите, които отговарят за силите за сигурност, съобщава в. „Катимерини“.

„Кабинетът на г-н Ципрас показа най-тъмната си и авторитарна страна. Паникьосано от гнева на гръцкия народ и без сериозна причина то обгази със сериозно количество химически вещества стотиците хиляди хора, събрали се от цяла Гърция, за да протестират мирно срещу вредното споразумение от Преспа.Министрите Папакоста и Геровасили трябва да се засрамят от себе си и да подадат оставки незабавно“, се посочва в изявлението на партията на Кириакос Мицотакис. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.