Бизнесът настоява 2019 г. да е последната, в която първите три дни болнични да се плащат от фирмата

Повече удръжки от заплатите на работещите българи иска бизнесът. Работодателите настояват осигурителната тежест да се поема по равно между служители и ръководители, а не както е досега - основно от фирмите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Бизнесът обещава това да не доведе до по-ниски заплати. Сметките обаче сочат друго.

В момента общо вноската за здравни, социални и пенсионни осигуровки се разпределя така - 40 % плаща служителят, 60 % са за сметка на фирмата. Грубо казано средната работна заплата за страната е 1135 лева. При нея служителят трябва да плати 156 лева за осигуровки, а работодателят - малко над 200. Ако предложението на работодателите стане факт, цифрите значително ще се променят.

Освен при заплатите, бизнесът иска промени и при болничните. А именно - да се сложи край на т.нар. 3 дни. Тоест ако сме болни до три дни, те да плащат само един, другите да са за сметка на НОИ.

Бизнесът дава близо 70 млн. лв. годишно за болнични на работниците

От години Силвия Петрова е офис сътрудник е в русенска фирма. Отлично знае колко получава и колко дава на държавата. Не одобрява предложените промени.

„И без това са ми достатъчно високи осигуровките. Това не е добър вариант според мен. Мисля,че ще се отрази на хората- доста ще го усетят по джоба”, коментира Силвия.

Бизнесът обаче предлага промяна. В трудовите договори, трябвало да има записана общата тежест за осигуровки и нетната заплата на служителя. Това обаче върви с вдигане на удръжките за работещите.

„Ние предлагаме един нов тип трудови договори, които да са по-ясни за хората”, заяви Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България

„Очаквана от нас офанзива срещу трудовите права. Работодателите предлагат работника за пореден път да бъде натоварен. Нямат реален механизъм да накарат всички фирми да вдигнат заплатите”, заяви Ваня Григорова, КТ „Подкрепа”.

Предлага се и връщане на старото положение с болничните. Бизнесът настоява 2019 година да е последната, в която те плащат за това, че сме болни.

„Българските работодатели са ощетени от осигурителната система в 800 милиона. Смятаме, че това не е много красиво”, коментира Радосвет Радев, Българска стопанска камара.

„Това не са загуби, това са разходи за техните работници! Какво означава- няма да отстъпят- отново ще ги видим да изкарат работници на улицата, под заплаха, че ще останат без работа, ли?”, попита Ваня Григорова.

Държавата признава, че казусът с трите дни болничен е бил обещан като временна мярка, но предупреждава, че темата е деликатна за всички.

„Намаляването на срока от 3 на 1 ден ще предполага един значителен допълнителен разход за НОИ”, коментира социалният министър Бисер Петков.

Трудовата реформа, която предлагат от бизнеса, вече била приложена в Румъния и Македония.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.