Това ще засегне най- вече възможността богати чуждестранни инвеститори да си купят гражданство у нас

Държавата затяга мерките за придобиване на българско гражданство. Това ще засегне най- вече възможността богати чуждестранни инвеститори да си купят гражданство у нас. Предложението идва  на фона на предстоящ доклад на еврокомисията, в който, според публикации на Ройтерс, България, Малта и Кипър  подлежат на остри критики заради този тип купуване на гражданство. Според еврокомисарите така се създава риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци.

През последните 5 години държавата даде възможност  чужденците, извън страни от ЕС, които развият бизнес у нас да получат българско гражданство. 

МП затяга контрола по придобиване на българско гражданство

„При определени суми за т.нар. реални инвестиции, т.е. за създаването на предприятия, съответно работна ръка, каква трябва да бъде инвестицията и може да се кандидатства за българско гражданство”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Йотова: Президентството не се конфронтира с кабинета, просто имаме мнение

Така срещу инвестиция от между 1 или 2 млн.лв. чужденците получаваха т.н.” златна виза”. Броят на бизнесмените, които по този начин са се сдобили с български паспорти, е 50. Страните, които идват са Египет и Русия. Това според ЕК създава възможност в българската икономика да влизат пари с неясен произход. Освен България, докладът на комисията засяга още две страни от ЕС – Малта и  Кипър. Ден преди документът да бъде представен в Брюксел стана ясно, че в законодателството ни предстоят промени.

ЕК с предупреждение към България заради гражданството срещу заплащане

От правосъдното министерство обясниха, че Законът за българското гражданство ще се променя, а гражданство срещу инвестиция ще отпадне.

„Първо проблемът е, че не се създават работни места. Много често става така, че една инвестиция съществува, докато едно лице получи гражданство. След което обаче тя не се поддържа”, каза заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.  

У нас вече има случай с  отнето гражданство. Българският паспорт на руския милионер Сергей Адониев е бил отнет в края на 2018 г.. За NOVA от ДАНС потвърдиха, че бизнесменът се е разделил с  паспорта си  заради укрита от българските власти информации за осъдителна присъда в САЩ преди 20 години. Процедурата за получаване на българско гражданство  включва контрола на  няколко институции –  Министерството на правосъдието, проверки от службите за сигурност, а на финалната права и съгласието на действащия вицепрезидент.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.