Приоритетите за тази година са ремонти, образование и чист въздух

Приеха бюджета на София. Най- големият град в страната ще разполага и с най-много пари.

Над 1,7 милиарда лева ще харчи столицата. Очаква се дори сумата да достигне 1,8 млрд. лв. в зависимост от събраните данъци.

Приоритетите тази година – ремонти, образование и чист въздух. За образователна инфраструктура ще бъдат отпуснати над 40 млн. А за ремонти на улици и булеварди отиват 51 млн.

Останалите градове в страната също са в процес на изчисления кой колко ще харчи. Варна се похвали с рекорден бюджет от 500 млн. Пловдив ще разполага с над 340 млн., Бургас с четвърт милиард. А в София гласуването на бюджета премина под знака на масово подаване на жалби.

Фандъкова пред "Файнейшъл таймс": София е център за развитие на технологиите и иновациите

Общината осъмна с опашка от жалбоподатели. Искат Централна баня да бъде не средище за култура, а термален център.

„Върнете ни банята! Централната минерална баня и всички останали 40 минерални извори, които са в полза на гражданите”, призова Антоанета Салфидж.

От общината обясняват, че дебитът на минералната вода не стига, за да се превърне  банята в модерен СПА комплекс.

„Няма как да наредим на извора да повиши своя капацитет, който значително намаля след земетресението през 2012 година”, заяви Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата на Столичната община.

Вижте как ще изглеждат новите станции на метрото (СНИМКИ)

Според Антоанета Титянова, която изследва изворите на София, каузата „СПА в центъра” не е загубена.

„Не смятам, че е до дебит, защото дебитът може да се ограничи, не е нужно да текат 60 чешми. За балнеология се пълни един басейн, не е чак толкова много”, заяви Антоанета Титянова.

 През годините няколко пъти беше търсен инвеститор, който да направи от руините – СПА.

„Концесията не привлече никакви оферти. Просто, защото, за да има нормално използване на множеството басейни в Централна баня с голям обем, трябват около 25 литра в секунда”, заяви Чобанов.

А докато се чака решение - СПА или култура, сградата продължава да се руши.

„Сериозни конструктивни намеси са необходими специално в тази част, за да може тя  да отговаря на изискванията”, обясни Борис Чилев, зам.-директор на Регионалния исторически музей – София.

А за да помогнат на общинарите да вземат решение за съдбата на банята, протестиращите са готови да ги пратят със самолет до Будапеща.

„Да отидат и да видят там как се управляват общински минерални бани и са символ на Будапеща пред света”, заяви Гергин Борисов – „Спаси София”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.