Още едно министерство е заплашвано от държавен служител

Мащабна схема за рекет в държавната администрация. След аферата "Ало, Банов съм", още едно министерство се оказва заплашвано от същия държавен служител, за когото министърът на културата твърди, че прави тайните записи.

Ексклузивно пред NOVA, Боил Банов обяви, че записите, разпространени от БСП, са манипулирани, а ключовият свидетел Ангел Ангелов от години се занимавал с рекет и злоупотреби с европоръчки. Левицата обаче обвини  управляващите, че опитвали „да замажат положението” и обвиниха Банов в корупция. 

Йончева със запис срещу министъра на културата Боил Банов

„Това е страшна, непроверена помия: хванаха едни изнудвачи, взеха от тях една помия и ми я блъснаха на мен. Инфантилна стратегия… Интересно ми е дали Йончева се познава с тези изнудвачи. Но много лошо удари в мен, защото аз не съм точно политик, експанзивен съм и не съм се научил да гълтам такива неща”, заяви министърът. И допълни, че цялата информация, която има по казуса, ще предаде на прокуратурата.

Ангел Ангелов. Снимка: "24 часа"

Скандалът около разпространените от БСП записи се разраства.

„Този запис за мен е глупост. Този запис е подработен. Аз твърдя, че е фалшификат. Той е подаден от хора, които са престъпници”, заяви Банов.

„Управляващите се опитват да замажат положението”, заяви Димитър Данчев от БСП.

Левицата твърди, че показаните от ГЕРБ документи за поискана от държавата неустойка са за друга сума и друг период. Общо забавянето на проекта било 69 дни, а сумата -  над милион.

„Министърът се опитва да защитава интересите на частна фирма, а не на държавата. Как по друг начин да се тълкува това, ако не корупция?”, попита още Данчев.

„Жална ни майка, ако така ще печелят избори и ако така ще управляват държавата. Жална ни майка на всички и на тези, които ги подкрепят и на тези, които не ги. Изнудвачи!”, заяви Банов.

Дончев за случая с Банов: Досега не съм видял кампания да е спечелена с негативен пиар

За първи път министър Банов разкри и подробности около лицето Ангел Ангелов, за когото твърди, че е направил записите. Бивш служител на министерството на културата и настоящ на просветното.

„Той влиза и в лични заплахи. При мен действаше през трети хора. Те идват по една работа в министерството и казват: „Вижте, Иво Костов и Ангел Ангелов казват, че ще ви разгонят фамилията, имат ужасни компромати срещу Вас ще Ви съсипят”, заяви Банов. 

Иво Костов. Снимка: "24 часа"

„Интересно, като е бил изнудван от 4 години, защо не е подал сигнал за това”, попита Данчев.

Справка в Търговския регистър показва, че Ангелов и Костов се познават от години. През 2002 Ангелов основава фирма, която по-късно прехвърля на Костов, защото започва държавна работа.

„Той е посредник. Това е най-лошият, най-гадният рекет, защото подписът им не стои никъде. През вътрешна информация, неговият партньор печели проекти”, обясни Банов.

Постепенно мащабната схема се разраснала до Министерството на образованието. Проблемите там започнали в края на ноември. Тогава става ясно, че Иво Костов- член на комитета за наблюдение, разполага с информация, която би трябвало да знае само Ангел Ангелов. Агенцията взела спешни мерки, а Ангелов отвърнал със заплахи. Това твърди директорът на звеното.

„Рекетиран, не знам. Но заплашван - да. В самия кабинет ме заплаши. Ще срути Оперативната програма, ще срути Изпълнителната агенция”, заяви Кирил Гераклиев,

Изпълнителен директор на ИА ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Така преди две седмици шефът на Агенцията се оказал със срязани гуми. Подозира Ангелов. Подал е и сигнал в полицията.

„Подозирам, че и аз съм записван, но нямам притеснения. Така не може да се работи, аз съжалявам, че оронваме всички ние престижа на Агенцията”, заяви Гераклиев.

Според Банов имало общо 5 случая на рекет, за които щял да разкаже на прокуратурата.  Един от тях е проект в Силистра. В позиция до NOVA от областната управа потвърдиха за случая. Допълват, че след казуса участието на областните управи в европроекти било ограничено. Проектът, според Банов бил, „кух”.

„Манипулират, манипулират записи, манипулират проекти, манипулират хора. Това са схемаджии. Схемаджии и изнудвачи. Организирана престъпна група”, заяви Банов.

Днес Ангелов не отговаряше на телефона си. Късно снощи пред NOVA заяви, че няма нищо общо със записите и ще си търси правата в съда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.