Опозицията се закани да заведе искове срещу политиците, които имат вина за осъдителни решения на Европейския съд

Скандал в парламента. Ябълката на раздора този път беше годишният доклад на правосъдното министерство за делата срещу България, заведени пред Европейския съд в Страсбург. Данните на правосъдното министерство показват, че за 2017 г. държавата е платила над 1,25 милиона лева за обезщетения и разноски по делата срещу България. Тези пари са дадени за общо 31 осъдителни присъди.

За сравнение през миналата година и жалбите, и присъдите са по-малко. От 55 решения на Съда по правата на човека, 27 са били осъдителни.

Така България вече е на 17-та позиция по брой жалби в Евросъюза. Големият спор в парламента обаче днес беше за това дали е възможно правителството да заведе искове срещу политици, които са станали причина за присъди срещу България.

Цветанов се срещна с балкански лидери във Вашингтон

Кой трябва да плаща осъдителните решения срещу държавата, постановени от Европейския съд по правата на човека? Този въпрос сблъска челно управляващи и опозиция. Левицата подхвана първа.

„Кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по едно дело за 55 000 евро. Кога ще има дело Бойко Борисов срещу Бойко Борисов?”, попита Корнелия Нинова.

Тя не уточни кое конкретно дело визира. Но подхвана и втория в ГЕРБ  – Цветан Цветанов.

„Г-н Борисов, кога ще изпълните закона и ще заведете дело срещу Цветан Цветанов. За 6 дела, по които сме осъдени за 120 000 евро”, заяви Нинова.

Сред тези дела в Европейския съд е процесът за ареста на бившия военен министър Николай Цонев. Той получи обезщетение от 108 000 лева. А на атаката на левицата, ГЕРБ реагира светкавично. Хвърляйки камъните обратно в техния двор.

„Когато Вие осъдите себе си за „Техноимпекс”, тогава питайте Бойко Борисов кога ще съди себе си. Когато Вие осъдите Румен Овчаров за „Белене”, за процедурата в кавички, която тогава произведе, тогава питайте кога Борисов ще съди Цветанов”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Минути по-късно спорът придоби същински предизборен привкус.

„От нас имате ангажимент – ако някой ден или когато дойде този ден да спечелим избори и да управляваме страната, да заведем исковете срещу тези, които ви отнеха правата, заради което вие платихте”, заяви Корнелия Нинова, БСП.

„Г-жо Нинова, да не отивате на поклонение на жертвите, избити от Народния съд, че толкова бързате. Не на черна и на бяла, и на червена кобила да се качите – винаги ще падате от нея”, заяви Спас Гърневски от ГЕРБ.

Минути по-късно, словесните престрелки в залата преминаха в стихове.

„Партията развява демагогски знамената, че е социална, честна, справедлива, но разровиш ли й ти делата, ще видиш, че е нагла, арогантна, кървава и особено крадлива”, заяви Спас Гърневски, ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.