Възрастният мъж бил излъган, че участва в полицейска операция по залавянето на престъпници

Възрастен мъж хвърли в градинка в София над 90 000 лева. С него се свързали телефонни измамници и го убедили, че са разследващи, на които той трябва да помогне. Ставаше въпрос за живота ми, обясни 71-годишният мъж пред NOVA.

Как звучи телефонният измамник?

В района на Транспортна болница в София пенсионираният архитект оставя малко над 91 540 лева. Разбира, че е измамен, след като гледа репортаж за друг измамен възрастен човек по телевизията. На същото място преди  седмици друг възрастен мъж отново в този район оставя 100 000 лева на телефонни измамници. Тогава мулетата бяха задържани. Тревожното е, че според статистиката на МВР всеки ден в София един човек става жертва на измама. 

„Тук ставаше въпрос за живота ми”, заявява жертвата на измамата Светослав Стойков.

„Всеки ден се заявяват по една или 2 такива телефонни измами”, обясни Иво Величко, СДВР.

Схемата е все една и съща. Телефонните измамници се представят за полицаи, прокурори или дори агенти на ДАНС. Лъжат възрастните хора, че им съдействат за разкриване  на „ало” мафията. Пенсионерите дават парите, мислейки, че съдействат на униформените.

„Представя се за ДАНС-аджия и контактува с мен”, разказва Стойков.

„Полиция, прокуратура, съд - нито една институция няма такава практика да иска пари”, обясни още Иво Величков от СДВР.

„Това е банда, която първо те заплашва, а след това вече се появява добрият. Ясно ли ви е?”, пита измаменият Светослав.  

Докато екип на NOVA разговаря с пенсионирания архитект, той говори по телефона. Казва, че е с полицията. Осъмняваме се дали наистина говори с полицията или все още е в схемата на измамниците. От СДВР го успокояват.

Засега измамниците не са заловени.

От полицията отново напомнят: Не се доверявайте на обаждане от непознати! Не давайте пари, поискани по телефона! Свържете се с ваши близки, съобщете на тел. 112!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.