Това показва колко бързо потребителите могат да изоставят колата в традиционния ѝ вид

Мобилно приложение, стартирало през февруари 2018 г., отдава коли под наем на московските граждани за по малко от 5 рубли (13 стотинки) на минута.

Приложението е създадено от местна компания, която е наводнила столицата с повече от 7000 автомобила, като по този начин е увеличила тройно броя на превозните средства под наем в града.

Спират Uber в Барселона

„Наближаваме момент, в който целият пазар на автомобили ще се обърне надолу с главата.” твърди британският анализатор Швета Сърендър. „ Производителите на автомобили рискуват да се превърнат в най-обикновени доставчици за мобилните приложения и да изгубят директния контакт с клиентите.”

Много от жителите на Москва вече смятат, че притежаването на автомобил е нерентабилно и се обръщат към подобни услуги. 12-милионният град е на първо място по споделено пътуване в Европа и на второ в света, като челната позиция се заема от Токио.

Според някои експерти тази промяна е една стъпка по-близо до явления като робо-таксито, при което хората само ще се возят в колите, без дори да има нужда да ги управляват.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.