Така външният министър коментира българската позиция за кризата в южноамериканската страна

Българската позиция по събитията във Венецуела отново е във фокуса на вниманието на депутатите.

Външният министър Екатерина Захариева отговори на критиката на президента Румен Радев, който изрази мнение, че позицията на страната ни е „преписана”.

Сблъсък между президента и управляващите: Каква трябва да бъде позицията ни за Венецуела?

„Ние от правителството считаме, че е добре България да говори в един глас на международно ниво и правим това. Може би нелошите съветници на президента по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата в Европейския съюз”, заяви Захариева.

Тя добави, че не приема думата „преписана”, тъй като според нея България е участвала във всички съвети на всички нива в Брюксел.

Тя припомни, че само в последната година Венецуела е обсъждана на няколко съвета на ЕС по външна политика и съюзът е излизал с общи – одобрени от всички 28 страни-членки, декларации. „Ние сме участвали във всички работни групи и на всички нива в Брюксел чрез нашите представители там, както и аз на всички съвети, на които сме обсъждали Венецуела - заяви вицепремиерът. - Така че изобщо не приемам, че някой ни е написал нещо и ние просто сме го преписали.“

Вицепремиерът повтори, че както в случая с Договора с Република Македония, така и с позицията на България по Венецуела, президентството е било лично запознато от нея с текстовете, макар да няма законово задължение за това. Жестът е следствие от желанието на правителството за съгласуване на общи позиции и израз на виждането му, че усилията за координация трябва да продължат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.