Веществото, от което е пострадал оръжейният производител, може лесно да се използва, дори само с обикновени ръкавици

Не се изключва нито една версия в разследването на отравянето на Емилиян Гебрев. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов. Според експерти веществото, от което е пострадал оръжейният производител, може лесно да се използва, дори само с обикновени ръкавици.

Oт конкуренция в оръжейния бизнес до засягане на руски интереси или битов инцидент - всичко за отравянето на Емилиян Гебрев, според вътрешния министър, се подлагало на съмнение.

„Нито една версия не изключваме до момента, до който не бъде отхвърлена от събраните факти и обстоятелства”, каза Маринов.

СЛУЧАЯТ „СКРИПАЛ”: Какво се знае за мистериозния агент Федотов?

За втори път след подновяването на разследването в края на миналата година има досъдебно производство - за опит за убийство, срещу неизвестен извършител.

„За нас е притеснително, че все пак лице, което е участвало в логистиката и осъществяването на този акт спрямо Скрипал, е било на територията на страната”, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

А експерти обясняват: хлорпирифосът не е химическо оръжие.

„Той е един от силно токсичните инсектициди, но няма нищо общо с „Новичок”-а. Може с обикновени ръкавици да се постави в кафе или в други хранителни продукти. Няма миризма и трудно може да се усети. В руколата може да е, като остатъчни количества в растениевърдствоото. Те са в такива незначителни количества, че не могат да доведат до такова отравяне”, коментира експертът по химически оръжия доц. Иван Попов.

Цацаров: Няма данни Емилиян Гебрев да е тровен с „Новичок” (ОБЗОР)

Нямало го в чист вид на пазара. Поразявал нервната система - като всички подобни вещества.

„Затрудняване на дишането, причинява гърчове и накрая се стига, в зависимост от погълнатата доза - до парализа на дишането, нарушаване на кръвооросяването и до смърт”, казва още доц. Попов.

В сряда главният прокурор и шефовете на всички служби ще докладват по темата "Гебрев" пред депутатите - при закрити врата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.