Темата коментират икономистът Емил Хърсев и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията

Милионите евро, преведени от държавната петролна компания на Венецуела по сметки в българска банка, са постъпили у нас законно. Не е ясно обаче дали техният произход е законен. Ако бъде доказано пране на пари, ще бъдат глобени и банките, и то с такива суми, които могат да ги доведат до фалит. Това коментираха в ефира на „Здравей България” икономистът Емил Хърсев и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Българската банка е третата финансова институция, през която са минали тези пари”, каза Хърсев. И подчерта, че БНБ няма пряка отговорност да извършва проверки на произхода на дадени средства.

Българин получавал милиони евро от Венецуела (ОБЗОР)

Икономистът заяви, че познава лично титулярът на сметките, по които са превеждани парите – адвокат Цветан Цанев. По информация на ДАНС милионите изтичали към доверителна адвокатска сметка. Това е особен вид банкова сметка, към която се разкриват подсметки - практика, която позволява повече контрол. Така например може да се изчака с даден превод, ако сметката, до която трябва да стигнат средствата, е запорирана.

Той е доктор по право, практикувал е адвокатска дейност в Швейцария. Такъв човек не би нарушил закона и не вярвам да го е направил”, коментира Хърсев.

Според Тихомир Безлов банките искат да печелят при висок риск и така някои техни дейности често се оказва извън закона.

Трудно е да се каже какво точно САЩ считат за незаконно в цялата схема”, каза още Безлов. И допълни, че българската банка, в която са парите от Венецуела, е една от институциите, които Европейската централна банка решила да проверява при настоящи си мониторинг.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.