Депутати от различни партии си размениха остри реплики

Седми час депутатите продължават да гласуват окончателните промени в Изборното законодателство. Големият спор след среднощното заседание на Комисията по правни въпроси се очерта преференциалният вот. Поводът - предложение на ДПС, което на практика повишава прага за преференция.

Машинният вот и смяната на членовете на ЦИК са другия спорен момент между управляващи и опозиция. До момента депутатите отхвърлиха предложението на ДПС правилото на уседналост да отпадне.

Предизборната агитация ще продължи да се води единствено на български език, решиха още депутатите с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс.

А началото на парламентарния ден започна със сериозни пререкания. Депутати от различни партии си размениха остри реплики.

Пръв от трибуната се изказа Крум Зарков от БСП.

„И днес много от вас ще натискате копчета, без да знаете какво презвите. Този парламент има 8% рейтинг и единственото учудващо е, че все още има 8%, които му вярват”, заяви народният представител от левицата.

Общественият съвет към ЦИК: Промени в Изборния кодекс не трябва да се правят преди избори

Той обвини колегите си от ГЕРБ, че гласуват „на тъмно” текстове, които не познават.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов пък го контрира, обвинявайки го в манипулация.

„Спекулира се с формулировката - че се е искало приемане "по принцип". Поправките бяха дефинирани конкретно”, коментира Кирилов.

Опозицията зае нападателна позиция и откри огън към ГЕРБ, но се прицели и към партньорите им във властта - Патриотите.

„Ритуално заклахте преференциалния вот по предложение на ДПС. Днес мога да прибавя, че няма да оставим българското общество на произвола на една шайка”, изригна младият социалист Явор Божанков.

Медиите ще могат да съобщават прогнозни резултати в деня на изборите

Той успя да ядоса бившия министър на културата Вежди Рашидов, който се обърна към него с думите: „Абе, младеж, комсомолец! Не си ли много малък да ни викаш „шайка”?!".

Последва бързо извинение от страна на Божанков. Той обясни, че е използвал "речник, който не е мой, а на ваш колега". 

Час след началото на горещия дебат, в залата депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за отпадане на правилото за уседналост. 

"Ние уреждаме ред как българските граждани да ги изкараме от избирателните и да ги включим в забранителни списъци", коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

А преди началото на пленарното заседание депутатите бяха посрещнати от протестиращи пред сградата на Народното събрание. Гражданите се обявиха в защита на преференциалния вот. Според текстовете, подложени на обсъждане и гласуване, общият брой на гласовете се дели на изборната квота и така на практика се вдига прагът на преференцията. 

Няколко часа след началото на обсъждането в зала народните представители прекъснаха работата си по второто четене на Изборния кодекс заради извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. Предложението за това дойде от председателя ѝ Данаил Кирилов, който го аргументира с необходимостта от допълнителен доклад по предложението на БСП за изготвяне на публичен регистър на избирателите. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.