Вътрешният министър не разкри колко и какви британски експерти са пристигнали у нас

Британски екип разследващи е в България от четвъртък. Причината - те ще работят заедно с българските служби по случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и възможна връзка с отравянето на двойния агент от Русия Сергей Скрипал. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА НА МЛАДЕН МАРИНОВ ВИЖТЕ ТУК

До съвместната работа се стигна, след като английски разследващи журналисти разказаха как единият от тримата агенти, които вероятно стоят зад отравянет на Скрипал, е бил у нас три пъти, включително през пролетта на 2015 г. Именно тогава бил отровен Гебрев.

Министър Маринов отказа да коментира колко точно британски експерти са у нас, както и представители на кои служби са те.

Нямало как при влизането в страната на Сергей Федотов, граничните полицаи да са знаели дали това е негово агентурно име, каза Маринов и отказа да даде повече информация за това с кого се е срещал Федотов у нас.

ШПИОНСКИ ИГРИ: Кой стои зад отравянето на Гебрев?

През 2015 г., когато е първият подаден сигнал от Гебрев, е работено само на национално ниво.

Темата коментира и премиерът Бойко Борисов.

"Някой от българските политици казал, че не било правилно чужди посланици да информират нашите служби. Точно обратното е – българските служби, българският главен прокурор, в същиуя ден, в който получих аз сигналите, отидоха в британското посолство и информираха по надлежния ред всички партньорски служби. Те от нас са научили за това, а не обратното", заяви премиерът.

Маскиран нахлу и обра банков клон в София

Междувременно бяха показани снимки на мистериозния агент Федотов. Великобритания официално включи сочения за шпионин руснак в списъка на заподозрените за нападението с „Новичок” в Солсбъри.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.