Пренасяни са в 90-те контейнера от стиропор, обявени като шаран и толстолоб

Милиони екземпляри от застрашен вид змиорка са хванати на Летище София.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Пренасяни са в 90 контейнера от стиропор и са били обявени в митническите документи като „шаран и толстолоб за зарибяване”.

Опитът за трафик на змиорката Anguilla Anguilla е направен на 15 февруари.

Пратката е била с направление Малайзия и тежала 1010 кг. Спряна е за щателна проверка по метода „анализ на риска”. Митническите служители откриват в контейнерите 200 кг. живи екземпляри, във фаза „млада змиорка” (кристална фаза), с приблизителна дължина 7 – 8 см.

За случая е информирана РИОСВ София, откъдето са потвърдили съмненията на митническите служители,  че задържаните змиорки са от критично застрашения вид Anguilla Anguilla.

По първоначални данни пратката е пристигнала от друга европейска държава и според маркировка на контейнерите е изпратена от фирма, която има разрешение за улов. Въпреки това контейнерите са били обявени с друг вид стока, което представлява митническо нарушение.

Бебетата- змиорки са транспортирани спешно със съдействието на „Зелени Балкани“ към Спасителния център на Аквариума във Варна в опит да бъдат спасени, тъй като при опита за износ са били опаковани в неблагоприятни за вида условия.

Змиорките Anguilla Anguilla са с голяма търговска стойност, а цената на малките змиорки на азиатските пазари достига до 2000 долара за килограм.

Случай със задържани змиорки от същия вид на Летище София имаше и в началото на 2015 г., когато митническите служители са задържали над 2 милиона екземпляра в същата фаза на развитие, пътуващи като чекиран багаж в осем контейнера от Мадрид за София.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.