Представители от "жълтите жилетки" обиждаха известен еврейски интелектуалец

Ново нападение срещу еврейско гробище във Франция в навечерието на голямата общонационална демонстрация срещу антисемитизма.

Снимка: EPA/БГНЕС

Няколко държави в ЕС не искат да върнат "своите" терористи от ИДИЛ

Осквернени са 80 гроба в Източна Франция часове преди 19 министри начело с премиера да поведат шествие срещу антисемитизма.В него взеха участие около 20 000 души. То беше свикано, след като представители на "жълтите жилетки" в Париж обиждаха известен интелектуалец от еврейски произход. В основата му бяха премиерът на страната  Едуар Филип и представители на 14 партии. 

Към демонстрацията се присъединиха и двама бивши президенти - Никола Саркози и Франсоа Оланд. 

Снимка: EPA/БГНЕС

"Жълтите жилетки" във Франция отбелязват третия месец от началото на движението си

Президентът Макрон заклейми случилото се, а вътрешният министър обяви, че антисемитската вълна се разпространява като отрова в страната.

Хора от всички вероизповедания излязоха по улиците на страната, за да се обявят срещу омразата. 

Митингът, който се проведе на Площада на Републиката в центъра на столицата, беше най-голямата от повече от 10 демонстрации в цялата страна срещу прояви на антисемитизъм.

На митинга в Париж, организиран от политически партии от целия спектър, не бе поканена водачката на "Национален сбор" Марин Льо Пен. В отговор "Националният фронт" обвини партиите организатори, че си затварят очите пред ролята на ислямизма за пропаганда на антисемитизма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.