Очаква се по улиците на европейските градове да се появи по-евтин хероин, а това ще доведе и до появата на нови наркомани

Чуждестранни експерти констатират промени в трафика на афганистански хероин за европейските страни. Освен традиционните маршрути - балканския, северния (през държавите от Централна Азия и Русия) и южния (през Пакистан и Индия), наркобароните все по-активно разработват и африканския, съобщава вестник „Независимая газета”, цитиран от БТА.

Той тръгва от пристанищата на Иран и Пакистан. Оттам наркотиците се доставят по море на африканския континент. Първите партиди афганистански хероин са конфискувани през 2010 г. в Кения и Танзания, включително Занзибар. Последваха пратки за Сомалия, Мозамбик, Мадагаскар и Република Южна Африка. Оттам хероинът се прехвърля в Европа или по суша до крайбрежието на Средиземно море и после в страните от Южна Европа, или - както в случая с РЮА, по море до западноевропейски пристанища.

снимка: Gettyimages

Широкият спектър от линии за товарни и въздушни превози, открити в Африка и преминаващи през нея, осигурява множество възможности за наркокартелите. Африканският континент с всяка година играе все по-важна роля в транзитирането на афганистански хероин за Европа. 
Сред причините, накарали наркомафията да потърси нови маршрути за прехвърляне на афганистански хероин, са активните контрамерки, вземани от иранските правоохранители.

Заловиха 104 кг. хероин на турско-българската граница

Всяка година иранските полицаи и граничари по границите с Афганистан и Пакистан изземат над 200 тона дрога, а през 2018 г., както заяви шефът на наркополицията бригаден генерал Мохамад Масуд Захедан, са спрени 700 тона. Освен готов хероин се пренасят опиум, морфин и хашиш.

Често пъти акциите на иранските наркополицаи прерастват в ожесточени бойни сблъсъци с наркокуриерите. В средата на декември м. г. в окръг Сербаз от провинция Систан и Белуджистан, граничеща с Пакистан, сили на реда бяха принудени да влязат в бой с добре въоръжени нарушители на границата, придружавали голяма партида наркотици. Двама контрабандисти са убити, а още двама - заловени. Общият обем на конфискуваната дрога е 4011 кг, включително 3373 кг опиум, 373 кг морфин, 196 кг хашиш, близо 45 кг хероин и 23 кг други наркотични вещества.

снимка: Gettyimages

Малко преди началото на 2019 г. в същата провинция, но този път в окръг Сераван край пакистанската граница, е спряна нова голяма партида наркотици - 4600 кг опиум, превозвани с три автомобила. У нарко-куриерите, придружавали товара, са открити ръчен гранатомет, ръчна картечница и няколко автомата.

В навечерието на Нова година в съседната провинция Хорасан-е Януби е осуетен опит на контрабандисти да пробият границата с Афганистан; камионът им бе натоварен с 1120 кг хероин. През 2018 г. наркополицаите от Хорасан-е Януби са успели да спрат общо 30 тона дрога и да разбият 55 групи трафиканти.

Германия отказа убежище на група афганистанци

През януари тази година иранските тайни служби откриват при проверка на морски контейнери в южно пристанище умело маскиран товар хероин, общо 618 тона. Пратката е предназначена за изпращане в Европа по африканския маршрут. Иранските спецслужби обаче невинаги успяват да прехващат дрогата своевременно. Понякога наркотици, скрити в морски контейнери, успешно стигат до бреговете на Европа. 

През ноември м. г. например италианската полиция откри 270 кг хероин на борда на кораб, пристигнал в Генуа през Хамбург и Валенсия от иранското пристанище Бандар Абас. Претоварен на камион, наркотикът е извозен под надзора на правоохранителните органи през Швейцария, Франция и Белгия до Ротердам в Холандия.

снимка: Gettyimages

Там колата е разтоварена, а получателите на пратката - арестувани от италианската полиция.
При все че иранските правоохранители не се справят с целия наркотрафик, на Ислямската република се падат три четвърти от всичкия опиум, конфискуван в света, и една четвърт от хероина. Страната обаче търпи големи икономически и човешки загуби.

Иранското държавно съкровище изразходва огромни средства, за да изгради бариера, спираща наркотиците, по дългата 1923 км граница с Афганистан и Пакистан. Иран изхарчи над 800 милиона долара само за бетонните заграждения и многокилометровите ровове, дълбоки до 4 и широки до 5 метра.

ЗРЕЛИЩНА АКЦИЯ В БАРСЕЛОНА: Стотици полицаи ловиха наркотрафиканти

Всяка година по границата с Афганистан и Пакистан се водят от 500 до 600 въоръжени схватки с наркокуриерите. В тях са загинали почти 4000 полицаи, граничари и агенти, а 12 000 са били ранени, някои - осакатени.

Иран обаче не е само транзитна страна. Той се е превърнал в потребител на афганистански наркотици с голям брой наркозависими, включително сред младежта. Според някои оценки от 2 до 3 милиона иранци са наркозависими - доста висок показател за държава с 82-милионно население.

снимка: Gettyimages

По думите на Али Лариджани, председател на иранския парламент, наркотиците и тероризмът са две остриета на един и същи нож. Според него търговията с наркотици финансира дейността на терористичните организации в цял свят и в тази сфера е крайно важно международното сътрудничество, развивано от правоохранителните органи, от граничните и специалните служби.

Според експертни оценки през 2018 г. посевите на опиумен мак в Афганистан са възлизали на 242 000 до 283 000 хектара. Това е с 20 на сто по-малко, отколкото през 2017 г. - главно заради силната суша, връхлетяла Афганистан. През всички последни години площите, засети с опиумен мак, само нарастваха в тази страна - през 2015 г. те достигаха 183 000 хектара, през 2016 г. - 201 000, през 2017 г. - 328 000 хектара. От общо 34 афганистански провинции в 24 са открити полета с опиумен мак.

Предварителните оценки за добива на опиум през 2018 г. в страната сочат общо 6400 тона. За сравнение, през 2015 г. производството е 3300 тона, през 2016 г. - 4800, през 2017 г. - над 9000 тона. От опиума реколта 2018 г. потенциално може да се произведат 360 до 610 тона хероин.

С оглед тазгодишния спад в цената на опиума се очаква по улиците на европейските градове да се появи и по-евтин хероин, а това ще доведе и до появата на нови наркомани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес