Стартира и процедура за избор на нова ЦИК

Правната комисия в парламента отложи връщането на стария режим за гласуване с преференции. Причината -  депутатите ще изчакат становището на президента Румен Радев. Очаква се той да наложи вето на промените в Изборния кодекс, които предизвикаха вълна от протести.  Чак след това ще дойде и решението – по какъв начин старият режим на преференциалния вот да бъде върнат и гласуван от депутатите в пленарната зала. В същото време БСП продължават да атакуват – действията на управляващите били подигравка с правото. Правната комисия стартира и второто решение на ГЕРБ  – да даде старт на процедура за избор на нова ЦИК.

Така още в началото на заседанието на Комисията по правни въпроси в парламента, ГЕРБ направиха крачка назад и оставиха президента Радев да се произнесе.

"Аргументите ми са, че е добре да изчакаме становище на администрацията на президента, за да не се ескалира в този дебат. Вносителите имахме волята да заявим, че сме готови да подложим на обсъждане въпроса за преференциите отново", каза Данаил Кирилов. 

Пренаписване на изборните правила: ГЕРБ връща преференциите и сменя ЦИК (ОБЗОР)

В същото време от опозицията  продължават да атакуват – ГЕРБ искали да поправят една грешка с друга. А гласът на социалистите днес се чу не от парламента, а от „Позитано” 20.

„Правен хаос. Това е подигравка с правото , това е подигравка с парламентаризма”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

НФСБ  не отстъпват от позицията си и са против ниския праг на преференцията.

„Това дава възможност в НС и в българските институции да влизат неопределено количество Бай Ганьовци. Човек остава с впечатлението, че България не е парламентарна демокрация, а парламентарна монархия”, каза Валери Симеонов от „Обединени патриоти”.

Според бившия конституционен съдия проф. Пламен Киров пред ГЕРБ има един избор – да чакат.

„Не може измененията и допълненията на Изборния кодекс да бъдат изпратени на президента за обнародване и преди да е подписал указ за вето или за обнародване в Държавен вестник  да стартира процедура”, каза той.

Иначе конституционалистът е категоричен, промяната на закона непосредствено предизборната кампания не е прецедент. Но трябва да се спазва хода на правото.

От ГЕРБ обаче обясняват, че стопират промените не заради правен абсурд, за който заговориха юристи, а за да чуят думата на президента.

Правната комисия към НС стартира и процедура за избор на нова ЦИК. Партиите и парламентарните групи ще разполагат с 14-дневен срок, за да предложат номинациите си. НПО ще разполагат с 12-дневен срок. Предложенията ще влязат за избор в НС на 18 или 19 март.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.