Унгарският премиер обвини председателя на ЕК в подкрепа на незаконната миграция

Германският канцлер Ангела Меркел изрази пълната си подкрепа за шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в разрастващия се спор с унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава БГНЕС.

Унгарското правителство стартира нова антиимиграционна медийна кампания, обвиняваща Юнкер и американския филантроп Джордж Сорос, че подкрепят незаконната миграция.

"Жан-Клод Юнкер има пълната ми солидарност и ще го направим ясно и в преговорите ни с Унгария", каза Меркел пред журналисти.

Меркел се срещна с Иванка Тръмп в Мюнхен

Нападенията на Орбан срещу Юнкер и институциите на ЕС предизвикаха призиви неговата партия да бъде изхвърлена от дясноцентристкия блок на ЕНП, който притежава мнозинство в Европейския парламент.

По-специално Манфред Вебер от баварските съюзници на Меркел ХСС е подложен на натиск да действа, тъй като е начело на кампанията на ЕНП за европейските избори през май.

Юнкер вече заяви миналата година, че партията на Орбан няма място в ЕНП.

Правителството на Орбан, което често се сблъсква с ЕС по въпросите на миграцията, редовно е предприемало подобни кампании в миналото, включително "Да спрем Брюксел" и "Не позволявайте на Сорос да се смее последен".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.