УНИЦЕФ и NOVA обединяват усилия в борбата срещу тормоза

Десетки популярни личности обединяват сили в името на обща кауза – по-сигурна учебна среда за децата у нас. Това ще се случи в събота вечер на благотворителен концерт, който NOVA ще излъчи на живо. През ноември УНИЦЕФ и NOVA започнаха кампанията "Заедно срещу насилието в училище".

Всеки ден 30 деца стават жертви на насилие в класната стая. За случващото се зад оградата на училището се осмели да разкаже една ученичка, която съвсем скоро ще го напусне - бъдещата абитуриентка Елена.

„За всички тези 12 години съм се нагледала на всякакъв вид насилие. Ставала съм и жертва на побой. Причината беше много дребнава, но последствията бяха сериозни. Просто мълчах, колкото и да ме болеше не исках да рева, не исках да показвам никаква слабост. Ще го помня цял живот”, сподели Елена.

Проблемът с насилието в учебните заведения е достигнал невиждани размери. Страната ни е една от 10-те държави в Европа с най-много случаи на тормоз между учениците.

Родители се обединяват в борбата срещу агресията в училище

Агресия вече се среща и в интернет. Повече от 20% от децата признават, че през последната година им се е случвало някой да се отнася зле с тях в онлайн пространството. Тормозът вече ескалира и чрез снимки със сексуален подктекст. „Има случаи, когато гаджета се разделят. Тогава разголена снимка бива разпространена от този, който е наранен и по този начин иска да си отмъсти”, казва Емануил Георгиев от Центъра за безопасен интернет

Агресия в димитровградско училище: Говори нападнатият охранител

В агресията между учениците ролите на жертва и насилник обаче често се редуват у един и същи човек. В повече от половината училища у нас липсват психолози, които да работят с децата, показват данните.

В борбата с насилието се включват и родителите. В някои столични училища вече се провеждат нестандартни родителски срещи, в които възрастните се учат да разбират проблемите на децата чрез игри. Какво наистина се случва зад оградата на училищата ни помогна да разберем специално изработена интерактивна исталация с виртуална реалност. Чрез нея всеки можеше да съпреживее един ден на децата жертви на агресия. Сред първите посетители на стаята беше Искрен Тончев-Искрата. Музикантът призна, че в детството си е сменял много училища и често е бил в ролята и на жертва, и на агресор.

Целия репортаж по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.