Според екоминистъра няма как чуждестранният екип да познава българското законодателство

Разпитват тримата служители на национален парк „Рила”, които са придружавали екипа на Беър Грилс по време на снимки в резервата. Това уточни за NOVA екоминистърът Нено Димов. Мотивът - чуждестранният екип не познава българското законодателство, затова отговорност за нарушенията в защитената зона е потърсена само на организатора от българска страна. А от „Discovery” излязоха с официално становище, че не са участвали в създаването на продукцията, а само са я излъчили.

Екипът на Discovery Channel бил информиран за забраните в парк „Рила”

С глоби след нарушенията в парка ще се сдобие българското юридическо лице, подало заявлението за снимки. Оттам обаче продължават да пазят мълчание заради неизяснени обстоятелства около реализацията на фирма. Така, за Беър Грилс и останалите от чуждата продукция санкции най-вероятно няма да има. 

„Тези, които са излъчвали - „Discovery” и още една телевизия, доколкото разбрах няма откъде да познават законодателството в 190 държави или колкото се водят, не помня, не е тяхна работа да го правят, така че към тях няма претенции”, заяви Нено Димов, министър на околната среда и водите.

Oт „Discovery” заявиха за NOVA, че нито са участвали в създаването на филма, нито са присъствали на снимките му – само са излъчили шоу, продукт на друга компания. У нас пък проверките за това кога са направени снимките в езерото и къде са били по това време служителите на парка все още продължават. 

„Информацията, която има Националния парк е, че тези снимки са правени, когато не е имало участие, снимачният екип не е бил придружаван от хора на парка”, заяви още Димов.

„Може и това да се е случило”, отговори Красимир Андонов, директор на НП „Рила”, запитан дали може да се каже, че снимачният екип е издебнал служителите на парка и се е върнал да направи снимките.

„Не това са проблемите на природозащитата в България. Проблемите са други и са много по-големи. Трябва Беър Грилс да си понесе или който е неговият партньор в България, да си понесе отговорността за това, което са направили, но това наистина е малко нарушение. Нека да започнем от големите нарушения”, заяви природозащитникът Владимир Милушев.

А според министър Димов масовите реакции в социалните мрежи, че в случая с Беър Грилс държавата се престарава, са крайно неуместни.

„Ако си спомним само преди няколко месеца начина, по който бяха обвинени едни български деца, които играеха българско хоро, в едно българско езеро, при което паркът реагира по начина, по който реагира и в момента. В момента отново имаме нарушение на хора, които плуват в същите тези езера, само че са чужденци и изведнъж се оказва, че не трябва да ги санкционираме, че държавата се престарава”, заяви НЕно Димов.

А случайно или не, глобата от 5000 лева, която Националният парк наложи на мъжете, играли хоро в езерото Близнака миналото лято, е била платена тъкмо днес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.