Беър Грилс и Дерек Хъф палили огън, ловували и дори плували в едно от рилските езера

Палене на огън, ловуване и дори плуване в едно от рилските езера - с тези дейности звезди на Discovery Channel нарушиха правилата в защитена територия в България. Майсторите по оцеляване Беър Грилс и Дерек Хъф се качили в Рила, където докато оцелявали, пристъпили редица забрани. Заради тези им действия по време на снимките преди две години сега България ще глоби проуцентската компания. Разпитват се и тримата служители на националния парк, които са придружавали екипа. Това каза за NOVA екоминистърът Нено Димов. 

„Снимачният екип е бил предупреден какво може и какво не може да прави в парка. Издали сме индивидуален административен акт, в който са посочени всички забрани. Въпреки това, те са нарушили правилата", заяви в ефира на „Здравей, България" директорът на Национален парк „Рила” Красимир Андонов.

Телевизионни звезди плували в езеро и ловували в парк "Рила" (ВИДЕО+СНИМКИ)

От продукцията заявиха, че всичките им действия са били под контрола на служители на парка. Директорът на защитената територия подчерта, че е разговарял с подчинените си, които придружавали снимачния екип, и те са категорични, че пред очите им Беър Грилс и Дерек Хъф нито са палили огън, нито са ловили жаби и още по-малко са плували в езерата. „Предполагам, че самите кадри са заснети в период извън регламентирания за заснемане на филма. Проверката ще установи това", допълни Андонов. По думите му е възможно Беър Грилс и партньорът му да са замърсили езерото, тъй като са влезли във водата с раниците си.

ОПИТ ЗА РЕКОРД: Правят най-дългото хоро край Седемте рилски езера (ВИДЕО)

„След като има нарушение, трябва да има и глоба. Преди известно време имаше хоро в езерото „Бъбрека". Наложена е глоба, но тя все още не е платена. Ако това не се случи, ще предприемем мерки чрез НАП. Тепърва предстои да се прецени какъв ще бъде размерът на санкцията, която трябва да плати екипът на Discovery Channel”, каза още Красимир Андонов.

От Discovery Channel изпратиха официално становище по казуса, което гласи: "Във връзка с епизод от поредицата „В дивата пустош с Беър Грилс“, заснет на територията на България и в частност в подножието на Рила, бихме искали да уточним, че Discovery излъчи шоу, което е продукт на компанията Electus. Discovery не е участвала в създаването на продукцията, нейни представители не са присъствали на снимките и компанията няма отношение по административните процеси за реализацията на продукцията".

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.