Българските власти им налагат глоби

Звезди на „Discovery Channel” с тежки нарушения в защитена територия в България.

Палене на огън, ловуване и дори плуване в едно от рилските езера. Майсторите по оцеляване Беър Грилс и Дерек Хъф се качили в Рила, където докато оцелявали, нарушили редица забрани. Сега Министерството на околната среда и водите ще им налага глоби.

ОПИТ ЗА РЕКОРД: Правят най-дългото хоро край Седемте рилски езера (ВИДЕО)

Филмът, в който популярните сървайвъри Беър Грилс и Дерек Хъф оцеляват в Рила, е заснет през юни 2017 г. Както във всеки епизод от поредицата си, двамата мъже се изправят в битка с дивата природа. И за да се нахранят, посягат на животински видове от защитения парк. А след това невъзмутимо и без разрешение палят огън, което е абсолютно забранено.

В края на филма сървайвърите се гмуркат в бистрите води на ледниковото Каракашево езеро, пренебрегвайки тоталната забрана за къпане. 

„Там е забранено влизането в езерото, ние изрично сме го посочили в индивидуалния акт. Човешката кожа отделя различни видове бактерии, които малко или много могат да замърсят въпросното езеро”, заяви Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила”.

В становище на „Discovery Channel” обаче се твърди, че всички заснети сцени са били съгласувани с националния парк, а снимките били под наблюдението на отговорни служители на парка.

„Имало е, да, трима представители. Предполагаме, че те са го извършили самоинициативно или преди самия период или след това, това вече е въпрос на доказване”, заяви Андонов.

За нарушенията са съставени няколко акта. От екоминистерството допълват, че по закон санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица - от 500 до 5000 лв.

Миналото лято и езерото Близнака пострада от човешка намеса. Тогава във водите му 14 мъже се хванаха на хоро, докато снимаха специален рекламен клип за България.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разпоредил проверка по случая, включително за действията на служителите от Дирекция „Национален парк „Рила“ по време на заснемането на филма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.