Престъплението е тежко и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна

Състав на Апелативен съд – Варна потвърди като правилна и законосъобразна първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража“, определена миналата седмица спрямо Борислав Н., привлечен като обвиняем за убийството на съпругата си, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, съобщиха от съда, цитирани от БГНЕС.

В последния ден на февруари Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо 41-годишния обвиняем като се позова на събраните още в първите часове доказателства, гласни свидетелства и други материали.

Днес въззивната апелативна инстанция остави без уважение жалбата на защитата му срещу първоначалния арест. От самото начало на разследването адвокатът на Борислав твърди, че няма категорични доказателства, които да го свързват с убийството на съпругата му, но тези аргументи не бяха споделени от апелативния съд.

Мъж преби жена си до смърт във Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Припомняме, че според първоначално събраните доказателства, в семейството имало проблеми, довели до решение за разтрогване на брака, а първото дело било насрочено за 26 февруари тази година. Два дни преди това, скандалът между тях за имущество, което обвиняемият искал да изнесе от общия им дом, прераснал в побой над 40-годишната жена. Според защитата на Борислав той и ударил само три шамара, повикал майка си, за да му помогне с багажа и двамата напуснали жилището, като оставили сама пребитата жена.

В хода на първоначалните следствени действия бил разпитан и хазаинът, на когото пострадалата жена се оплакала, непосредствено след побоя. На следващия ден майката на убитата подала сигнал в Първо РУ на МВР – Варна. Органите на реда успели да влязат в заключеното жилище през балкона и открили тялото на жената.

Експерти установили, че масивен кръвоизлив в мозъка е причината за смъртта на съпругата, а днес прокурорът от Апелативна прокуратура припомни, че тежката черепно-мозъчна травма е в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт. Установени били и множество кръвонасядания по кожата на лицето и по тялото.

Всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие

За да потвърди задържането под стража съставът на Варненския апелативен съд сподели всички аргументи на първата съдебна инстанция. Въпреки твърдението на защитата, че няма категорични доказателства, които да свързват Борислав с причинената смърт, то апелативният съд намира, че в настоящия етап от разследването такива не са необходими. Събраните до момента материали обосновават подозрението, че обвиняемият е съпричастен към смъртта на съпругата си. Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

И този съд намира, че съвсем реална е опасността Борислав да се укрие или да извърши престъпление. Аргументи за това твърдение съдът намира в събраните до момента доказателства, които установяват по безспорен начин продължителното агресивно поведение на Борислав спрямо съпругата му. По делото са налични протоколи за предупреждение по закона на МВР, с които органите на реда са правили опити да възпират агресията на обвиняемия спрямо жена му, която от своя страна е подавала, а след това оттегляла жалбите си в полицията за насилие, упражнено спрямо нея от съпруга й. СМЕ установила, че обвиняемият е с лабилна психика, склонен към насилие и агресия.

Определението, с което Апелативният съд във Варна потвърждава първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража“, определена спрямо Борислав Н., обвиняем по досъдебно производство за убийството на съпругата си, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост е окончателно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си