Жалбата на групировката да не бъдат приемани за терористи беше отхвърлено

Съд на Европейския съюз в сряда потвърди замразяването на средствата на "Хамас", след като отхвърли жалбата на палестинското ислямистко движение срещу неговата регистрация в ЕС като терористична организация, съобщи БГНЕС.

Решението на Общия съд се равнява на последното отхвърляне на усилията на „Хамас“ движението да бъде извадено от черния списък на ЕС, създаден през 2001 г. въз основа на резолюция на ООН след атаките от 11 септември в САЩ.

Израелската полиция арестува висш палестински представител

"В днешното решение Общият съд разглежда всеки един от аргументите на „Хамас“ и ги отхвърля в тяхната цялост", се казва в изявление на люксембургския съд. В резултат на това "се потвърждава решението за удължаване на замразяването на средствата на "Хамас"“.

Съдът потвърди решението на ЕС за 2015 г. да запази групировката в черния списък, като заяви, че приема британското заключение, че ислямистите все още извършват терористични актове между 2011 и 2014 г.

„Хизбула” отвърна на обвиненията на САЩ, които заклеймиха тяхната роля в Ливан

Съдът припомни, че „Хамас“ твърди, че актуалният черен списък от 2015 г. се основава на грешки в "съществеността на фактите" и в оценката на "терористичния характер" на организацията. От движението също така твърдят, че ЕС е нарушил принципа на ненамеса и е нарушил правото на защита, съдебна защита и собственост. Решението на съда в Люксембург може да бъде обжалвано само пред най-висшата съдебна инстанция на ЕС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.