Според групировката САЩ "нарушават националния суверинитет"

 „Хизбула” отвърна на обвиненията на САЩ, които заклеймиха тяхната роля в Ливан. След среща с ливанския премиер във вторник, американският посланик каза, че е притеснен относно „усилващата се роля в кабинета” на поддържаната от Иран шиитска формация, която САЩ са обявили за терористична организация.

 „Негативната американска позиция спрямо „Хизбула”, която американските посланици държат да повтарят след срещата с властите в Ливан, се отхвърля и заклеймява”, казаха законодателите на „Хизбула”, съобщава „Ройтерс".

Според тях влиянието на САЩ „нарушава националния суверенитет и игнорира международното право – като това на самозащита и съпротива спрямо всяка заплаха и агресия” и също така е предубедена спрямо „терористичното явление” – препратка към Израел.

Ливан поиска сирийските бежанци да се върнат в безопасните райони в Сирия

„„Хизбула” контролира 3 от 30-те министерства в новия кабинет на премиера Саад Ал-Харири. Това е най-голямото им присъствие досега. Сред тях е и Здравното министерство, което е с 4-тия  по големина бюджет в страната.

Основана от 1982 г. от Революционната гвардия на Иран, „Хизбула” последно води мащабна война със своя дългогодишен враг Израел през 2006 г.

Регионалният им обсег нарасна чрез разполагане на бойци в конфликти в Близкия изток, включително войната в съседна Сирия, където се биха в подкрепа на президента Башар Асад.

 „Хизбула” спечели повече от 70 от 128-те места в парламента при изборите тази година. Премиерът Харири, подкрепян от Запада, загуби повече от 1/3 от представители си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.