Зануси получи призът „Орел“ за цялостно творчество на Полските филмови награди

Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент Кшищоф Зануси пристигна в София, за да представи най-новия си филм „Етер“ и още шест класики на 23-тия София филм фест. 

„Трудно е да дам най-основното от това, което ме трвожи. Днес разликите между доброто и злото са почти неразличими. Постмодерната философия е катастрофа за 21 век. Мразя постмодерната философия. Етическият релативизъм е в основата на силните и ясно изразени пороци и злини на нашето време. Това се прокрадва като тема и в последния ми филм „Етер“. Има и такова изказване на дявола във филма:"Най-голямото ми постижение би било това никой да не вярва в мен"“, заяви режисьорът.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 „Не забелязваме момента, в който предаваме идеалите си. Днес злото се прикрива много добре. Изглежда ужасно лесно да продадеш душата си на дявола, мисля си за младите хора в големите корпорации, които не усещат как продават душата си. Те се смеят на тъпата шега на шеф си, за да бъдат повишени. Мисля, че рекламата е най-голямото оръжие на злото, защото тя ни подкупва и често не можем да устоим. Мисля, че рекламата е истинският път към подписване на сделка с дявола. Ние имаме възможността да изключим телевизора, мобилните си телефони, имаме възможността да не се съгласяваме с общото мнение, но всички ние сме комформисти и се опитваме да не обявяваме война на целия свят“, каза още той.

Легендата Кшищоф Зануси пристигна в София

„Моята последна книга е с заглавие „Как да превърнем живота си в шедьовър“. Изразът не е мой, откраднах го от папа Йоан Павел II, но красивото в нея е, че тя изразява живота с творческия акт, защото нищо не може да бъде по-могъщо от един живот, така че животът е на първо място, а изкуството – на второ.

Кшищоф Зануси е получил днес призът „Орел“ за цялостно творчество на Полските филмови награди. „Това е специален ден в моя живот, защото получавам тази награда. Искрено се надявам да правим разлика между награда и надгробна плоча и се надявам тази награда да не е предназначена за гроб“, каза той.

„Много е трудно, но е и много лесно да се представи Зануси. Аз имах удоволствие да общувам с него преди 10 години на уъркшоп, който той проведе в Балчик и се радвам, че след това почти през година създава по един нов филм. Обществената му дейност заслужава отделно, специално обсъждане. Неговата идея е, че истинският артист никога не принадлежи само на една страна, но в неговия случай той не принадлежи и само на едно изкуство“, каза критикът Александър Донев.

Роден във Варшава през 1939 г., Зануси завършва физика във Варшавския университет (1955-1959), философия в Университета в Краков (1959-1962) и режисура в Държавната театрална и филмова школа в Лодз (1960-1966), а новият му филм отново съчетава в едно всичките му професии. През 1994 година режисьорът е избран за председател на Европейската организация за аудиовизуална култура EUROVISION със седалище в Рим. От 1999 година е президент на Европейската федерация на създателите на аудио-визуални продукти FERA. Той е един от първите полски творци, които започват да правят копродукции (Германия, Италия, Франция). "Етер" също не е изключение - творбата е резултат от съвместните усилия на Полша, Украйна, Унгария и Литва.

Днес Кшищоф Зануси е професор по кино и телевизионна режисура във Висшата академия за филмово и телевизионно изкуство в Лодз, Полша, консултант на Комисията по култура на Ватикана, един от основателите на Европейската филмова академия. Професор Зануси води лекции в Националната филмова академия във Великобритания, в киноинститутите в Белград, Будапеща и др. Носител е на редица престижни полски и международни награди и отличия. Сред тях са наградата "David di Donatello", Кавалерският кръст на Ордена на възродена Полша, Командорски орден за изкуство и литература (Франция), както и много международни награди за филмите му от Кан, Венеция, Москва, а също и за цялостно творчество и принос в европейската филмова култура.

Освен най-новия филм на Зануси "Етер", публиката на 23-тия СФФ ще може да види и кинодебюта на известния режисьор "Структурата на кристала" (1969) - психологическа драма за приятелството, кариерата и смисъла на щастието.

След това почти всеки филм на Зануси е с награда - "Просветление" (1973), който също ще бъде част от ретроспективата в София, е със "Златен леопард" в Локарно. Сюжетът следва търсенията на героя - студент по физика - между 20 и 30-годишната му възраст.

Визитата на Зануси са в партньорство с Полския културен институт в София и част от предстоящия Фокус "Полша" на 23-тия София филм фест, на който NOVA е основен медиен партньор.

Репортер: Юлия Димитрова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.