Световноизвестният режисьор Кшищоф Зануси получи Наградата на София на Столична община

Откриха 23-я София филм фест тази вечер в Зала 1 на НДК. Световноизвестният режисьор Кшищоф Зануси получи Наградата на София на Столична община.  Той е е специален гост на София филм фест, а киноманите ще могат да видят най-новия му филм „Етер“, както и още 6 негови класики.

Международният филмов фестивал София Филм Фест (Sofia International Film Festival) е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите филмови събития в Централна и Източна Европа. 

Филм за един от най-мащабните проекти на Христо Явашев – Кристо - "Плаващите кейове" откри 23-я София филм фест в Зала 1 на НДК. Лентата, озаглавена "Да ходиш по вода" е на режисьора Андрей Паунов. За откриването на фестивала пристигна световноизвестният полски режисьор Кшищоф Зануси.

Легендата Кшищоф Зануси пристигна в София

С безпрецедентна интимност и достъп до Христо Явашев - Кристо и неговия екип, лентата "Да ходиш по вода" проследява реализирането на един от най-мащабните арт проекти, създавани някога. Арт инсталацията "Плаващите кейове" е замислена за първи път през 1970 година от Кристо и Жан-Клод. Това е първият мащабен проект на Кристо след смъртта на съпругата му.

Кристо се доверява на режисьора Андрей Паунов, познат в цял свят със своите документални филми.  Историята на "плаващите кейове" е разказана точно в час и половина! "Филмът имаше 850 часа суров материал. Има 12 екипа, които са снимали по него”, каза Паунов.

Режисьорът Кшищоф Зануси: Днес разликите между доброто и злото са почти неразличими

Световноизвестният кинорежисьор Зануси е специален гост на София филм фест, а киноманите ще могат да видят най-новия му филм „Етер“. "Действието се развива в края на 19 век. Филмът пресъздава мита за Фауст и темата за злото във всеки един от нас!", казва Кшищоф Зануси.

Освен "Етер", ще видим още 6 негови класики, в които са вплетени човешките ценности. "Свободата е изконна ценност! Свободата да избираш - това е да си свободен! Изборът между доброто и злото е вечният човешки избор. Дори и да сме заобиколени само от ангели, в това няма нищо хубаво, защото няма избор между двете!", казва още Зануси.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.