Това стана ясно по време на работното посещение в Москва на министър Николина Ангелкова

През април във Велико Търново ще бъде организиран Българо-руски регионален туристически форум. Това стана ясно по време на работното посещение в Москва на министър Николина Ангелкова.

„Събитието ще е още един повод представителите на руския бизнес да се докоснат до културно-историческото богатство на страната ни”, заяви Ангелкова.

Тя разговаря в руската столица със Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, както и с генералния директор на Асоциацията на регионите на Русия Светлана Ануфриенко, съобщават от министерството на туризма.

„Посещенията на граждани от Руската федерация през миналата година са близо 512 000, което нарежда страната на 6-то място сред водещите пазари за входящ туризъм у нас”, каза министър Ангелкова по време на срещата с Ануфриенко. Ангелкова посочи, че Министерството на туризма работи усилено за популяризиране на дестинация България, като място предлагащо отлични условия за посещения в 4 сезона.

Тема на разговора беше и възможността за подписване на Меморандум за сътрудничество в областта на туризма. Министър Ангелкова благодари на г-жа Ануфриенко за участието на Българо-руския бизнес форум в областта на туризма, който бе открит в София от премиера Бойко Борисов и руския премиер Дмитрий Медведев. Министърът изрази надежда сътрудничеството да продължи и занапред, което подпомага развитието на туризма у нас и в Русия.

Министър Ангелкова разговаря и със Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм. Двете се срещнаха само преди седмица в София.

„Много се радвам да поздравя толкова скъпи гости като Вас. За мен добрите отношения между България и Русия са приоритет“, каза ръководителят на руския туризъм.

Министър Ангелкова благодари за топлото посрещане и заяви готовността да бъде изпълнена Програмата за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019-2021 г. Документът бе подписан при посещението на премиера на Русия Дмитрий Медведев у нас.

Българският министър уточни, че ще се работи за популяризиране на културно-исторически маршрути пред руските гости в България. Туристическата администрация възнамерява съвместно с бизнеса и местните власти да създаде и поклоннически маршрути.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за отдих в детските лагери по българското  Черноморие.

„Започнахме обсъждането на регламент за тях, експертизата на Вашите специалисти ще бъде полезна”, заяви Ангелкова. Тя обсъди със Зарина Догузова и подготвяните с българските общини мерки за стимулиране на чартърните полети с руски туристи за България.

Ангелкова отправи официална покана към Догузова да присъства на Българо-руски регионален туристически форум във Велико Търново.

Ръководителят на руския туризъм подчерта, че реализация на фериботната линия Бургас- Новоросийск ще засили допълнително обмяната на туристи между двете страни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.