Свещеници подозират, че става въпрос за една и съща престъпна група

Серия от кражби от църкви в София. Отмъкнати са хиляди левове за дарения, включително пари, събирани за онкоболна жена. Свещеници подозират, че става въпрос за една и съща престъпна група. Предоставиха ни и видеозапис, разкриващ как се отмъкват каси с пари за секунди. Последната кражба е от 6 март в столичния квартал "Овча купел". Малко след 5 часа сутринта трима маскирани влизат и отмъкват касите с дарения.

„Всеки един прозорец в храма има охранителни решетки от доста плътно желязо и беше изкъртено по много така груб начин, груба сила и решетката захвърлена на земята. Открихме касите на около 100-150 метра оставени така ограбени на сипеи от пръст”, обясни Димитър Кабуров, свещеник в храм „Св.Цар Борис I Покръстител”

Спор за милиони между църквата и земеделското министерство

Оказа се, че това не е единствената ограбена църква. Жертва на посегателства е станала и  „Св. Николай Чудотворец” – София. От юни месец до 3 март това е третата кражба. Влизането е с взлом, откачане на външната врата на оградата, за да им е по-лесно бягството след това”, обясни Методи Корчев от храма.

НАГЛО: Обраха къщата на потомка на Левски

Целта и тук са двете каси с дарения, пълни с около 2000 лева и то още преди в храма да успеят да възстановят щетите от предишната кражба. На 27 януари обирджии къртят решетката на прозореца и посягат на пари в църковния магазин. Жалби за кражбите са подадени в полицията. От МВР заявиха за NOVA, че продължават да работят за установяване на извършителите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.