Темата коментират Емилия Русинова, Първан Симеонов и Атанас Русев

„Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения на кмета на община Златица за длъжностно присвояване и за документно престъпление. Повдигайки обвинение, ние смятаме, че са налице достатъчно доказателства за виновността на обвиняемата. Дали ще бъде осъдена - ще реши съдът”. Това заяви ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова в предаването "Здравей, България" относно обвиненията за злоупотреби с милиони левове на кметовете на Созопол и Златица.

„Присвояването и в двата случая се изразява в разпореждане със средства. Това разпореждане е не за кметовете на община Златица и община Созопол, а за фирмите които са извършили т.нар. ремонтни дейности. Фирмите са посочени и на двамата обвиняеми. Парите са преведени за извършени ремонти дейности", заяви Емилия Русинова.

Повдигнаха обвинение на кмета на Община Златица

"Парите са преведени за извършени ремонтни дейности, които в хода на разследването е установено, че или не са извършени, в случая с община Златица, или са заплатени за дейности, които вече са били извършени. В случая с кмета на община Созопол са платени средства на фирми, които се оказва, че са на социално слаби лица. Установено е, че тези лица изобщо не знаят да имат фирми. Установено е, че тези фирми не са имали нито служители, нито техника, с която да се извършат тези ремонти. Парите са преведени по сметки на физически лица, въпреки че е написано името на фирмата в платежните нареждания. В този случай парите са изтеглени на каса от социално слабо лице”, коментира още Русинова.  

Тя посочи още, че проследяването на средствата стига до края. "В хода на разследването се полагат усилия да се съберат всички възможни доказателства. Едно от основните неща е да се установи връзката между обвиняемите и тези фирми. Считаме, че и в двата случая е установена такава връзка", заяви ръководителят на Софийска градска прокуратура.

Кметът на Созопол обвинен в присвояване на близо 2 млн. лв.

По думите й и в двата случая не става въпрос за никаква политическа връзка. „Няма нищо общо с наближаващите избори. Това са тежки дела, по които са извършени множество процесуалноследствени действия и много тежки експертизи. След приключването на тези експертизи се достига до обвинения. Това се случва и към настоящия момент”, каза още тя.

„Не мисля, че има нещо общо с политическа кампания. Вероятно тези действия на прокуратурата ще се харесат на обществото. Аз не виждам и някакъв ясен цвят на въпросните кметове. В единия случай цветът на кмета не е много ясен след всички тези години. Може би се числи към управляващите. В другия случай - имаме кмет на опозицията ”, коментира политологът Първан Симеонов.

„Местната власт е подложена много по-силно и по-директно на корупционен натиск. Голяма част от тези общински съветници са представители на местния бизнес. Когато се приемаше новия Антикорупционен закон, се оказа, че ако влязат в сила клаузите за конфликт на интереси, България ще остане без общински съветници. Голяма част от тях имат договорни отношения с общината. В малките населени места обвързаността е много по-голяма”, заяви Атанас Русев от Център за изследване на демокрацията.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.