Коментарът на международен анализатор по темата в "Плюс-Минус. Коментарът след новините"

„Не можем да наречем сделката за Brexit „ревизирана”, това е проблемът. Такова беше мнението на главния юрист на Кралството Джефри Кокс” каза международният анализатор Тончо Краевски. В ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините", той анализира резултатите от днешната среща между Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер.

Юнкер и Мей постигнаха споразумение за Brexit

Краевски добави, че Кокс още през ноември е посочил липсата на правни инструменти във Великобритания, чрез които тя да се измъкне от възспиращата клауза за Северна Ирландия, която ще принуди Кралството да остане цялото в митническия съюз. „Това е сърцевината на проблема, защото не позволи на сделката да мине първия път”, допълни Краевски.

Според него британските народни представители се притесняват, че ако не се договорят или ЕС умишлено съботира преговорите за отношенията им след Brexit, не е ясно колко време Великобритания може да остане „заклещена” в минтическия съюз и да не може да води своята търговска политика.

Борисов и Мей обсъдиха напредъка по двустранните преговори за Brexit

„Това, което ще се случи, ако се провалят и продължават да се провалят преговорите, е, че Великобритания може да апелира към един специално учреден за целта орган – панел от арбитри. Не ясно е в каква посока той ще се произнесе, тъй като в международното право е трудно да покажеш добросъвестност”, заяви международният анализатор.

Краевски каза още, че тъй като нито мнението на Джефри Кокс, нито мнението на панела е било в полза на сделката или достигането на „съществена материална промяна", Тереза Мей „най-вероятно ще загуби”. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.