Това сочи доклад на Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO) и на OECD

Продажби на фалшиви и пиратски стоки в глобален мащаб са се увеличили до 460 млрд. евро (522 млрд. долара) годишно, което представлява огромните 3,3% от световната търговия, сочи доклад, публикуван в понеделник и цитиран от БГНЕС. Според последната оценка на Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO) и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие OECD делът на фалшифицираните стоки е отбелязал "значителен" ръст – с 2,5 на сто от световната търговия, в сравнение с 2016 г.

Тези стоки представляват 121 млрд. евро или 6,8% от стойността на вноса в Европейския съюз, се казва в изявление на EUIPO.

Габриел: 75% от младите европейци не различават фалшивите от истинските новини

"Фалшифицирането и пиратството представляват голяма заплаха за иновациите и икономическия растеж, както на равнище ЕС, така и на световно равнище," каза изпълнителният директор на EUIPO Кристиан Арчамбо.

Най-засегнатите от фалшифицирането и пиратството компании са базирани главно в развитите страни като САЩ, Япония, Южна Корея и държавите от ЕС, се казва още в доклада. Но бизнесът в Китай, Бразилия и Хонконг понася все повече удари в тази посока.

Страните, изнасящи най-много фалшиви и пиратски стоки, са Китай, Хонконг, Обединените арабски емирства, Турция, Сингапур, Тайланд, Индия и Малайзия.

Документът се основава на данни от почти половин милион митнически конфискации от международни правоприлагащи органи. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес