Одобрени са и трима заместник-председатели на Комисията

Парламентът избра Стефка Стоева за председател на новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Номинацията на Стоева дойде от ГЕРБ. Тя е дългогодишен юрист и съдия във Върховния административен съд (ВАС). Освен че е правораздавала във ВАС, тя е оглавявала 4-то отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Заемала е и позицията заместник-председател на ВАС.

Готова е обществената поръчка за машинното гласуване (ВИДЕО+СНИМКИ)

Депутатите одобриха и предложението на БСП за заместник-председател на ЦИК, които издигнаха за поста Силва Дюкенджиева. Нейната кандидатура бе представена от народния представител Драгомир Стойнев, който дойде в парламента по изключение, след като парламентарната група на левицата вече цял месец не влиза в пленарната зала. Дюкенджиева е юрист и е била член на ЦИК за местните избори 2017 г., за народни представители през 2009 г., за членове на Европейския парламент през 2009 г. Била е член на комисията и от 2011 до 2014 г.

За заместник-председател депутатите одобриха и доц. Таня Йосифова, предложена от „Обединени патриоти“. Тя също е дългогодишен юрист, с над 20-годишен опит в областта на гражданското право. Преподавател е в УНСС, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и академията на МВР, като досега не е била член на избирателната комисия.

Одобрена бе и кандидатурата за заместник-председател на Кристина Цанкова-Стефанова, предложена от парламентарната група на ВОЛЯ.

Предложението за секретар на ЦИК дойде от парламентарната група на ДПС и също срещна одобрението на мнозинството. Секретар отново ще бъде Севинч Солакова, която заема поста и към настоящия момент. Юрист по образование и с над 20-годишен юридически стаж, Солакова е била член на ЦИК от 1995 г. до 2005 г. и секретар от 2011 г. досега.

Съгласно Изборния кодекс само ръководството се избира от парламента, а останалите членове на комисията се назначават с указ на държавния глава. Мандатът на текущия състав на ЦИК изтича на 21 март. 

А появата на социалиста Драгомир Стойнев в пленарната зала предизвика истинска еуфория и предизвика буря между управляващи и опозиция.

Новият председател на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Стефка Стоева заяви пред журналисти в парламента, че ще положи всички усилия за това да цари една нормална работа в комисията и гласът на всеки български избирател да бъде честно и вярно отразен. Стоева беше избрана единодушно от депутатите днес за председател на ЦИК.  Предстои много работа, каза Стоева и допълни, че ценният опит трябва да се използва и надгражда. Вярвам, че ще го направим и още ще подобрим работата, посочи тя.  Една от първите задачи трябва да бъде изследване на практиката, както на ЦИК, така и на съдебната власт, за да се установят грешките в работата на избирателните комисии, отбеляза Стоева. Според нея това изследване може да се извърши много бързо. "Дълбоко вярвам в обучението. Това е начин грешките да се избегнат. Вярвам, че в голяма степен това е възможно", посочи тя.  Попитана дали ще успее да не се поддава на натиск, Стоева заяви: "Надявам се да успея. Мисля, че съм показала, че не съм от хората, които се поддават на натиск".

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.