Борисов предложи на СДС две места в обща евролиста

За първи път в 12-годишната история на ГЕРБ, партията тръгва на избори в коалиция. Премиерът Бойко Борисов предложи на СДС две места в обща евролиста.

Четири парламентарни вота, три за европарламент и два за президент. След 12 години политически живот, сега от ГЕРБ са готови да протегнат ръка към СДС. „Най-логично е най- старата партия и тази, която е нанесла най-много поражения на БСП да са заедно”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Борисов обеща 2 сигурни места на СДС в листата за предстоящия ЕП

Разговорите идват само няколко дни след като председателят на ЕНП  призова двете партии от европейската десница да се явят заедно на вота. „Това са европейски избори. Колкото и да се опитват да ги превръщат в местни и междупартийни тук, има огромен залог за Европа”, каза още Борисов.

СДС ще получат две сигурни места в общата листа. „Разпоредил съм на партията да им се даде избираемо място, сигурно избираемо място. Поне двама души да има в листата от СДС”, допълни още премиерът. „Сделка няма. Всичко беше прозрачно”, коментира председателят на СДС Румен Христов.

Част от останалите десни партии обаче реагираха остро. „Демократична България”, например,  разпространи  официална позиция, в която казва, че слага край на партньорството със СДС, защото „били избрали модела Борисов”. „Ние критикуваме конструктивно ПП ГЕРБ, но пак повтарям говорим за евроизбори”, каза още Румен Христов.

Председателят на СДС: С ГЕРБ си поставихме за цел да спечелим 8 места в ЕП

Конкретни имена все още няма. Неофициално се говори, че единият от кандидатите на СДС ще бъде Владимир Кисьов - първият преговарящ за еврочленството на България в правителството на Иван Костов. Борисов подчерта, че е получавал подкрепата му и като председател на Столичния общински съвет. „Само обединени, явяващи се заедно бихме могли да постигнем тази цел, която е важна за всички нас”, заяви Владимир Кисьов от СДС.

Дали точно Кисьов ще влезе в общата листа и на кое място ще стане ясно следващата седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.