Според нея нещата трябва да се оправят на институционално ниво

"България порасна. България стана много по-гостоприемно място за децата със синдром на Даун и младежите и възрастните хора с Даун. Ние все още сме им длъжници". Toва заяви в студиото на "Плюс-минус. Коментарът след новините" Тони Маринова, председател на Сдружение "Синдром на Даун - България". А поводът за гостуването й бе отбелязването на Международния ден на хората с това заболяване. 

Отбелязваме Международния ден на хората със синдром на Даун

Според нея обаче, държавата ни не е достатъчно зряла в това отношение. "Преди 10 години нямаше достатъчно информация. Тогава все нашите деца можеха да се бъдат приемани  свободно в детска градина и в училище. А вече в последните години това е законово уредено", обясни тя и допълни, че има още какво да се желае и като законодателна инициатива, и като начин на мислене относно хората, страдащи от заболяването. 

"Живот със Синдром на Даун" разказват историята си в рисунки

"Първото, което трябва да направим, е да сменим мисленето на хората. Да махнем предразсъдъците. Просто трябва да подредим на институционално ниво нещата. Там са проблемите", коментира Маринова. 

Кои са десетте мита и факти за Синдрома на Даун?

Тя обясни и какво е важно да направят родителите на деца със синдрома на Даун: "Първото, което е важно, е бързо да се отърси от вината, от гнева. От мисълта, че някой го наказва с това дете. Невежеството е най-големия проблем. На родителите им казвам „Хората ще ви приемат такива, каквито вие се приемате”. Важното е хората да вярват в децата си", заключи Тони Маринова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.