Общият капацитет за настаняване ще е за 3000 души

МВР започва да изгражда площадки за временни кризисни центрове от затворен тип, които ще заработят тогава, когато е налице съществено увеличение на миграционния натиск по границата с Турция. Това става ясно от обществена поръчка на ведомството, публикувана преди дни. Плановете предвиждат изграждането на площадка за 1600 души в Елхово, за близо 1100 души в Любимец и селище с капацитет 280 души в Малко Търново. Общият капацитет за настаняване ще е за 3000 души.

Експерт: Емиграцията разделя Европа по много опасен начин

В момента, при наличие на над 5000 места за настаняване на мигранти, заети са едва 10% от тях. От МВР обаче твърдят, че, ако не бъдат изградени площадките за извънредни ситуации, Европейската комисия може да санкционира страната ни.

Задържаха нелегални мигранти в Пловдив

"Никой не може да даде гаранция, че не може да се появи миграционен натиск. Нашите очаквания са такъв да няма. Но ние трябва да сме готови", каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

"Ситуацията е доста флуидна, мени се. Ние, като държава, трябва да имаме готовност да се справим с криза, подобна на тази, с която се правихме през 2015 - 2016 г.", заяви заместник-министър Милко Бернер. 

Независимо от липсата на мигранти, от МВР ще похарчат близо 10 милиона лева европейски пари, защото трябва. Парите ще бъдат усвоени до януари 2020 г. 

Плановете за изграждане на временни кризисни центрове за мигранти обаче предизвикаха притеснения сред част от местните хора. За утре е насрочен протест и блокада на пътя за граничния пункт „Малко Търново". Протестът е организиран в социалните мрежи. А според кмета на града няма основание за тревога. Той допуска, че е възможно темата да се използва предизборно.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.