Анексирането на Крим е най-голямата опасност, която Русия е създала за европейската общност, смята Теодор Мелешкану

Има голяма вероятност Великобритания да излезе от ЕС без сделка – т.нар. „твърд Brexit". Това заяви в предаването "Събуди се" румънският външен министър Теодор Мелешкану. Той даде интервю пред Мартина Ганчева, в което говори за външните предизвикателства на фона на вътрешните кризи по време на едно председателство.

Той сподели кои са най-големите трудности и предизвикателства:” Това председателство е малко по-различно, като се имат предвид изборите за  ЕП в края на май. Опитваме се да приключим с досиетата, които получихме, защото от месец април евродепутатите, които се кандидатират за втори мандат, ще влязат в предизборна кампания. Затова се опитваме да движим председателството с максимална скорост. Основният ни приоритет е кохезията. Това е и нашето мото”, коментира той.

РУМЪНИЯ НАЧЕЛО НА ЕС: Председателство под сянката на обтегнати отношения с Брюксел

Мелешкану обясни още, че Румъния твърдо подкрепя разришяването на ЕС.„Една от темите, които доминират румънското председателство, е оттеглянето на Великобритания от ЕС. Искаме да дадем ясен знак, че твърдо подкрепяме разширяването на Общността. Да, една държава е решила да се оттегли, но други страни, по-специално от Западните Балкани, искат да влязат в ЕС. И ние се опитваме да балансираме. През този период сме имали 650 събития и срещи, 420 работни групи, 155 триалога, 28 неформални срещи с участието на 6000 делегати. Концентрирахме се върху директивата за природния газ – тема, която се точеше с години, финализиране на директивата за авторското право, предизвикателствата, свързани с киберсигурността и банковата система, с капиталовия пазар. Успяхме да докараме до край, не трудни, но много важни досиета за ЕС”, заяви още той.

Външият министър допълни, че Западните Балкани трябва да бъдат приоритет и за северната ни съседка. По думите му, Румъния трябва да продължи тази идея. „Това е идея, която прегърна и австрийското председателство. Две страни започнаха преговори с Европейския съюз, Сърбия и Черна гора. Наш ангажимент е да ускорим този процес. Подкрепяме и Албания и Република Северна Македония за започване на присъединителни преговори. Поставили сме си такава цел до края време на председателството. Що се отнася до Босна и Херцеговина, тя бележи бавен напредък, но се надяваме, докато сме начело на ЕС,  да бъде взето решение за осигуряване на перспектива за бъдещето й членство”, заяви още Мелешкану.

Дипломат номер 1 на Румъния е категоричен, че най-голямата опасност, която Русия е създала за европейската общност е анексирането на Крим. „Най-големият удар, най-голямата опасност беше незаконното анексиране на Крим, който е част от територията на Украйна. Искаме предсказуеми и прагматични отношения с Русия. Отношения, които да се базират на принципите на международното право. Осигуряване на независимост, суверенитет, териториална интеграция на всички страни, които са близо или пряко на руската граница. Никога, нито от страна на НАТО, нито от страна на ЕС не е имало агресивни действия срещу Русия. Напротив”, обяви той.

Теодор Мелешкану отбелязва, че България и Румъния са като сиамски близнаци. „Още от влизането им в Европейския съюз. Не случайно бяха приети заедно. Що се отнася до Шенген, и ние, и България сме в абсолютно една и съща ситуация. И имаме идентичен проблем, свързан с Механизма за сътрудничество и проверка”, посочи румънския външен министър. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.