За две години броят на молбите за убежище е спаднал наполовина

За две години броят на молбите за убежище е спаднал наполовина - от 1 300 000 през 2016 г. до малко над 600 000 през 2018 г.. Данните са на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището, базирана в Малта.

МВР изгражда площадки за временни кризисни центрове в три града (ВИДЕО)

Експерт: Емиграцията разделя Европа по много опасен начин

Решението кой да получи статут на бежанец и кой не никак не е лесно, а правилата трябва да са стриктни за всички държави членки.

„Да речем, че имаме човек от Афганистан, който подава молба за убежище, например, в България. Отговорът на молбата трябва да е същия, както ако е подадена във Франция, Германия, Холандия или всяка друга страна членка”, обясни представител на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището.

Това на кратко описва целта на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Експертите, базирани в Малта, оказват помощ и подкрепа на властите в страните на първа линия на мигрантския поток, в това число и на България.

„Мисля, че научихме много. Много е трудно да предвидим мащаба на бъдещите движения. Европа е обградена с нестабилност и конфликти”, добави експертът.

Как най-малката евро-членка с най-малобройно население се справя с мигрантските лодки към своите брегове вижте във видеото?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.