Отчетен е спад в ранните записвания на туристи от Германия, Русия и Англия

Труден сезон -  такива са очакванията на родния туризъм за лято 2019. Хотелиери и представители на бранша по южното Черноморие отчитат спад в ранните записвания на туристи от Германия, Русия и Англия.

По-малкият брой резервации от бранша обясняват с успокояването на обстановката в Турция, Мароко и Египет.

„Това ,което забелязваме е че германците и руснаците имат спад и то не от тая година, а от миналата година започна спадът”, каза Николай Янков, директор на хотелски комплекс.

А според Министерството на туризма причина за спада на резервациите е и фалита на авиокампании.

Министър Ангелкова: Постигнахме рекорди в туризма

„Към момента следствие на фалита на „Ер Германия” наблюдаваме лек спад и от пазар Германия,но се надявам, че съответно записванията в последния момент ще бъдат добри и това ще доведе до по-ниски спадове”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Хотелиерите обясняват, че търсят нови пазари, за да компенсират отлива. Категорични са, обаче, че цените няма да променят.

За да задържат нивата на посещаемост, от бранша ще опитат да подобрят качеството на обслужването. И тук обаче удрят на камък заради липсата на квалифицирани кадри.

Ангелкова: Полагаме усилия да обновим базата за балнео- и СПА услуги в страната

„Собствениците са виновни за кризата с екипа си, тъй като собствениците държаха хората на ниски заплати години наред и просто хората избягаха от страната”, обясни Борис Минчев,  управител на хотел.

Затова и това лято ще им се наложи да внасят кадри, най-вече от Украйна и Молдова. Настояват обаче за облекчения - и документални и финансови - при наемането на работници за повече от 3 месеца.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.