Бившият здравен министър коментира протестите на медиците

„Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества като книжарниците и бакалиите". Това заяви бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков. В ефира на „Здравей България” той коментира продължаващия протест на медиците и исканията им за по-високо заплащане и по-добри условия на труд. След медицинските сестри, фелдшерите също излязоха на протест пред здравното министерство и заплашиха с ефективни стачки и колективни оставки.

„Директорът на една болница формира заплатите на персонала си по два начина – основна заплата и клинични пътеки. В нито една клинична пътека не пише, че например 16 ст. от лечение за 100 лв. са за персонала”, допълни Ненов.

Фелдшери и лекарски асистенти излязоха на протест (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според него увеличаването на заплатите означава, че директорите на болниците трябвало да вземат от някъде тези пари. „По силата на законодателството Министерството на здравеопазването към този момент, ако има пари, то няма как да ги даде, на която и да е болница, защото тя или е чужда собственост, или е търговско дружество”, добави той.

„Милиардите отиват в НЗОК, а те плащат клинични пътеки, в които не пише, че сестрата ще вземе 62 ст. при операция на апендикс. Те отиват и в министерството, което бюджетира Бърза помощ, психиатрии и др.”, допълни Ненков.

Лекар от Казанлък обяви гладна стачка

Бившият здравен министър смята, че отдавна има идеи за остойностяване на медицинския труд. Но в момента такова нямало и скоро нямало и да има. Ненков посочи, че реално не са скъпи спринцовката или апаратурата, а трудът и уменията на персонала. „Настоящата логика на формиране на заплатите ни убива до ден днешен”, каза бившият министър, но сподели, че не би подкрепил ефективна стачка, защото това би било противозаконно.

„Върху милиардите са се вгледали нечисти очи – те са ужасно влиятелни и много малко се вълнуват от нормалните човешки неща. Мога да кажа кои са, но ще ме осъдят. Политик, който ще тръгне да променя системата изначално, би си направил сепуко”, коментира той доколко са възможни промени в основата на здравното законодателство.

Здравният министър обеща да започне работа по исканията на протестиращите

Мнението му е, че здравеопазването в България не било толкова труднодостъпно и посочи, че е по-достъпно от колкото на Запад. „Там не можеш до личния си лекар да отидеш за две седмици”, поясни Ненков.

За него проблемът се корени в това, че за здравеопазването се говори като за услуга, а медиците се споменават като „медицински работници”. 

„Услуга е да ти измият стъклата. Да ти спрат кръвотечението не е услуга”, заключи бившият министър.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.