Остава зам.-председател на ГЕРБ и начело на предизборния щаб

Цветан Цветанов се оттегля от парламента, но остава заместник-председател на партията и председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Той обяви решението си пред журналистите в Народното събрание след среща с министър-председателя Бойко Борисов.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА ВИЖТЕ ТУК

Няма драма от това, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ ще напусне 44-тия парламент, заяви Цветанов. 

„Чух много неща както за себе си, така също и за всичките прегрешения, в които бях обвинен. Всичко, което съм правил, съм го правил от законността и в обществен интерес”, заяви Цветанов. 

Причината Цветанов да се оттегли от поста е скандалът с имотите на властта. Той избухна, след като стана ясно, че зам.-председателят на ГЕРБ е купил апартамент в столичния квартал "Изток" на цена, по-ниска от пазарната. По същата причина оставки вече подадоха и министърът на правосъдието Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

Малко след 13: 00 часа днес Цветанов се прибра от САЩ и още на Летище София обяви, че е взел решение, но не каза какво е то. Последва и среща с премиера, която остана забулена в мълчание къде точно се провежда. Пет часа по-късно дойде развръзката, а с нея и о оставката.

Цветанов: Имам готово решение (ВИДЕО+СНИМКИ)

Цветанов отхвърли обвиненията, че се е опитал да прикрие проверка срещу фирма „Артекс” и цитира всички институции, до които е било пратено писмото със сигнала на Инициативния комитет „Лозенец". След това самият той го е препратил до кмета на София Йорданка Фандъкова по компетентност. „Направил съм това, което се изисква по закон”, каза Цветанов.

Цветанов подчерта, че всичките му действия са били в рамките на закона. „Спазил съм закона и съм направил всичко, което се изисква по закон“, каза той във връзка с обвиненията в лобизъм в полза на сградата на фирма „Артекс“. Според него законът няма никакво отношение към тази сграда. „Жертвата съм аз“, добави той.  

Зам.-председателят на ГЕРБ коментира, че скандалът рефлектира върху политическите партии и върху управлението. „В случая жертвата бях аз”, заяви още той.  

Цветанов заяви, че още с началото на политическата си кариера се е ръководил от закона и още оттогава е градил отношения на доверие с премиера.

„Смятате ли, че за нас постовете имат някакво значение? Важно е като създаваш един политически проект да го приемаш като кауза. Аз съм го приел по този начин”, каза още Цветанов.

„Няма от какво да се срамувам. ПП ГЕРБ е кауза, както за мен, така и за премиера”, заяви Цветанов и подчерта, че в партията няма разделение. „Взел съм решение, което да даде възможност да успокои всички спекулации, че искам да овладея партията. Винаги съм се ръководил от семейните ценности“. 

„Фокусът падна върху мен, защото бях политическото лице, което трябваше да бъде ударено 2 месеца преди европейските избори. Няколко пъти съм го играл този филм”.

„Ще се подготвим много достойно за предстоящите европейски избори”, каза Цветанов.

Той допълни, че с премиера Борисов вече имат предложение кой да оглави парламентарната група, но името няма да бъде обявено днес.

Премиерът стоял плътно зад него, а отношенията им отдавна били минали проверката на времето и постовете.

„Прегърнахме се, от утре сме с пълна енергия да вървим към това, което е начертано”, заяви Цветанов.

И още той е категоричен, че нито веднъж не е нарушавал закона, а поправката „Артекс” не се отнасяла до нито един от споменаваните проекти.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С ИМОТИТЕ НА ХОРА ОТ ВЛАСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.