Събитието ще се проведе от 5 до 9 април в Стара Загора

Между 5 и 9 април в Стара Загора ще се проведе второто издание на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, създаден в памет на любим приятел и колега – Данаил Желев – Чирпански, който загина след пътен инцидент през 2016 г. Тази година във фестивала ще се включат над 100 участници, които ще представят пет спектакъла от основната програма и две специални гостуващи представления от Великобритания.

Откриващото събитие на форума ще бъде на 5 април от 18.00 ч. в Драматичен театър „Гео Милев” със спектакъла „Кралят Елен” на Театър „Азарян”, София.

За жури на второто издание на фестивала са подбрани изявени професионалисти в сферата на театъра с различни творчески проекти, множество награди и признания на световно ниво.

Първият член на журито е американският и руски театровед и преводач Джон Фридман. Той получава образованието си в Харвард, където защитава докторска дисертация по руска литература. Превел е над 80 руски пиеси, играни в цял свят и е автор на 11 книги. Печелил е награди от много конкурси.

Със своите над 30 постановки в много градове, превърнали се в световни културни центрове, като Лондон, Париж, Ню Йорк и др. режисьорът Тиери Аркур също доказва всепризнатия си талант. МСТФ „Данаил Чирпански” не е първият му ангажимент в България - през 2007 г. е поканен от Народен театър „Иван Вазов“, където поставя „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд, а през 2008 г. - „Балът на крадците“ от Жан Ануи.

Родната сцена дава и начало на кариерата на българския представител в журито - Явор Гърдев. Той е един от най-значимите съвременни режисьори у нас с над 40 спектакъла, играни в София, Варна, Берлин, Париж, Лил, Берн, Гданск, Москва, Санкт Петербург, Лисабон, Ротердам и Утрехт.

Журито ще има нелеката задача да избере най-добрите от основната програма на фестивала. На 6 април от 16.30 ч. в Драматичен театър „Гео Милев” ще бъде първото предтавление - „Мамa му ебем, кой започна пръв” от Деян Дуковски - продукция на Факултет за драматични изкуства към Университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Македония. В същия ден от 19.30 ч. в Държавен куклен театър – Стара Загора ще се изиграе спектакълът „Треска” на Полският университет за кино, телевизия и театър в Лодз.

В Драматичен театър „Гео Милев” от 17.00 ч. на 7 април публиката ще може да гледа спектакъла по пиесата на А. Н. Островски „Луди пари”, представен от студентите на Руския институт за театрално изкуство (ГИТИС). Същата вечер от 21.30 ч. на сцената на Държавен куклен театър – Стара Загора ще се изиграе първото представление от специалната програмата - моноспектакълът „Копла: Кабаре” - Англия.

На 8 април от 17.00 ч. в Драматичния театър в Стара Загора публиката ще види и бълграрското участие във фестивала – представлението „Хора с куфари” на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” по текст на Ханох Левин. Програмата продължава от 20.00 ч. в Държавен куклен театър – Стара Загора с „Убийство” на израелската трупа от Театралния департамент на Университет Тел Авив, също по текст на Ханох Левин.

Последният фестивален ден – 9 април – ще започне в 17.00 ч. в Кукления театър със спектакъла „История на насилието“ на Музикален колеж на Лондон към Университета на Западен Лондон.

Съпътстващата програма на фестивала също е богата и интересна. На 8 април от 14.00 ч. в конферентната зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески” ще се проведе лекция на руската актриса и режисьор - Оксана Мисина. Критик на „Ню Йорк Таймс" я определя като една от най-великите руски актриси. Местата са ограничени. Отново в Регионалната библиотека на 6 април от 14:00 своя опит ще предаде и специалистът по мениджмънт в сценичните изкуства и програмен ръководител на Британския съвет д-р Десислава Стойчева.

Уъркшопите са също са неизменна част от фестивалната програма и тази година. За втори път прекрасният Мике Монтанаро ще проведе своя музикален уъркшоп със студентите.

На 9 април от 20.00 ч. в Драматичен театър „Гео Милев” ще се проведе Церемонията по награждаване и закриване на фестивала с вход свободен.

Фестивалът нямаше да бъде възможен без всички, които го подкрепят. Сред тях са Министерство на културата, Община Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев”, Държавен куклен театър - Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“.